Hírek

Rendszeresen frissülő információk a koronavírus miatt bevezetett intézkedésekről
Az új koronavírus terjedése miatt bevezetett veszélyhelyzet életünk minden területére hatással van. Az alábbiakban a kerületre vonatkozó, jelenleg is érvényben lévő intézkedéseket találja.
2020-04-01

Mit tehetünk mi?

 • Maradjunk otthon! Mivel minden személyes érintkezés egyfajta veszélyforrást jelenthet, ezért törekedjünk azok csökkentésére
 • Ha mégis halaszthatatlan dolgunk van, kerüljük a tömegközlekedést
 • Gyakran és alaposan mossunk kezet bő meleg vízzel és szappannal
 • Ne nyúljunk az arcunkhoz
 • Tartsuk tisztán az otthonunkat, a gyakran érintett felületeket naponta töröljük át
 • Szellőztessünk a szokottnál gyakrabban
 • Ha köhögünk vagy tüsszentünk, használjunk papírzsebkendőt, amelyet ezután azonnal dobjunk ki

 

 • Idősek ellátása

Önkormányzatunk a kormány döntésével összhangban arra kér minden idős budafok-tétényit, maradjon otthon, hogy csökkentse a megfertőződés veszélyét. Ha nincs az ellátáshoz rokoni, ismerősi támasz, az otthonukban maradó időseknek csekkfeladásban, bevásárlásban, gyógyszerek kiváltásában segít az Önkormányzat.  Kérjük, az ellátási igényt a Szociális Szolgálatnál jelezzék hétköznap 8 és 16 óra között a +36 1 226 0179-es és a +36 20 227 4917-es telefonszámon, vagy a 70ellatas@bp22.hu emailcímen. Fontos, hogy az ellátásban segítő munkatársaink kizárólag telefonos egyeztetést követően és önkormányzati azonosító igazolvánnyal keresik fel az igénylőket!

Kérünk mindenkit, hogy legyenek különös figyelemmel a környezetükben élő idősekre, s lehetőségeik szerint segítsék őket.

 • Önkéntesség, adományozás

Budafok-Tétény Önkormányzata alapfeladataként gondoskodik a kerületi rászorulók ellátásáról. A Szociális Szolgálat munkatársai segítenek mindazoknak, akik nem képesek megoldani bevásárlásukat, étkezésüket vagy ügyeik intézését. Jelenleg képesek a jelentkezők ellátására, de arra az esetre, ha hirtelen növekedne az igény, lehetőség van önkéntes tartalékos segítőként regisztrálni az onkentes22.hu oldalon.

Az önkormányzat várja olyan adományozók felajánlását is, akik otthon készült maszkokkal tudnak hozzájárulni a koronavírus-járvány elleni védekezéshez. Ezeket fertőtlenítés és higiénikus csomagolás után juttatják el azon kerületiek számára, akiknek nehézséget jelent a maszkok beszerzése. A felajánlók az ellato70@bp22.hu e-mail címen tudnak jelentkezni. A jelentkezéshez szükséges az adományozó neve, e-mail címe és telefonszáma, a felajánlott maszkok darabszáma, valamint a cím, ahol az önkormányzat átveheti azokat. 

Budafok-Tétény Önkormányzata adománygyűjtő számlát nyitott, melyre olyan felajánlóktól számít segítségre, akiknek módjukban áll anyagilag támogatni a koronavírus elleni védekezést. Ha teheti, segítsen Ön is! Budafok-Tétény adománygyűjtő számla: OTP Bank 11784009-15522001-10040007 Közleményrovatba kérjük, azt írják: koronavírus

Budafok-Tétény Önkormányzata köszöni a felajánlásokat és a segítséget!

 • Polgármesteri Hivatal

Határozatlan ideig szünetel az ügyfélfogadás. A hivatalt a 06-1-229-2611-es központi telefonszámon vagy az onkormanyzat@bp22.hu e-mail címen érik el. Az egyes szakirodák elérhetőségei az alábbi honlapon érhetők el: https://www.budafokteteny.hu/ugyintezes/szakirodak

Közterületi hibákat a Budafok-Tétény mobilapplikáción keresztül is bejelenthetnek.

 • Szociális Ellátási Csoport

A személyes ügyfélfogadás szünetel, halaszthatatlan ügyben a +36 1 424-0032-es vagy  +36 1 424-0033-as telefonszámon lehet intézni a krízissegélyezést, köztemetést.

 • Bölcsődék, óvodák, iskolák

2020. március 23-tól azokat a gyermekeket, akiknek elhelyezését a szülők semmilyen más módon nem tudják megoldani:

- az Egyesített Óvoda Bartók tagóvodája (1225 Budapest, Bartók Béla u. 4.), valamint az Egyesített Óvoda Leányka tagóvodája (1221 Budapest, Leányka u. 40.) fogadja (részletek: www.ovoda22.hu)

- az Egyesített Bölcsőde Leányka tagbölcsődéje (1221 Budapest, Leányka u. 40.) fogadja (részletek:  https://bolcsode22.weebly.com/)

Az iskolák határozatlan ideig zárva tartanak. A Tankerület szintén biztosít ügyeletet. Itt fontos kiemelni, hogy az intézményi korlátozások indoka a személyes érintkezések számának minimálisra csökkentése, így a vírus terjedésének megakadályozása, ezért fontos a gyermekek otthon tartása.

 • Védőnői Szolgálat

Családlátogatást kizárólag az újszülötteknél végeznek a védőnők.  Az egészséges tanácsadásokon csak az újonnan jelentkező, vagy halaszthatatlan ellátást igénylők fogadása történik. Telefonon, emailben a védőnők elérhetők, így azok a kérdések, amik személyes jelenlétet nem igényelnek, megválaszolhatók. A szülői kérdőívek kapcsán keressék telefonon védőnőjüket. a Védőnői Szolgálat központi telefonszáma: +36 1 203-4571

Az oltások szigorított tanácsadási rend mellett működnek. Az anyatej kiszállítása folyamatos, de a tej átvétele és kiadása az épület bejáratában történik.  

 • Káldor Adolf Szakrendelő

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának rendelete alapján csak a sürgős ellátást igénylő betegeket fogadják a Káldor Adolf Szakrendelőben. Az életveszély vagy tartós egészségkárosodás elkerülése érdekében végzett ellátás továbbra is működik.

Telefonon minden nap hívhatók a szakrendelő munkatársai.

További információ: http://egeszseg22.hu/

 • Fogorvosi alapellátás 

Kizárólag sürgősségi esetet látnak el, őket 8-16 óra között fogadják.

 • Háziorvosok, gyermekorvosok

Az egészségügyi ellátás fenntarthatósága és a helyes betegirányítás érdekében kérjük a lakosságot, hogy előbb hívják fel háziorvosukat, gyermekorvosukat, mielőtt a rendelőbe mennének.

 • Művelődési és közösségi házak

Március 17-től minden rendezvényt, így a 100 főnél kisebb létszámúakat is szüneteltetik. A Klauzál Házban az elmaradó előadásokat új időpontban tartják meg, amelyre érvényesek lesznek az eredeti időpontra megváltott jegyek.

 • Hajós Alfréd Tanuszoda, sportegyesületek

A Hajós Alfréd Tanuszoda, valamint valamennyi önkormányzati tulajdonú sportlétesítmény bezárt.

 • Játszóterek

Március 18-tól lezárták a kerületi játszótereket a fertőzésveszély elkerülése érdekében.

 • Üzletek, éttermek

Március 17-től az éttermek, kávézók és üzletek csak 15 óráig tarthatnak nyitva a vírus terjedésének lassítása érdekében. 15 óra után kizárólag a következő üzletek lehetnek nyitva:

 • élelmiszert, illatszert, drogériai terméket, háztartási tisztítószert, vegyi árut, higiéniai papírterméket árusító üzlet,
 • gyógyszertár, gyógyászati segédeszközt forgalmazó üzlet,
 • üzemanyag-töltőállomás,
 • dohánybolt.

A fentiek betartásának szigorú ellenőrzését a Rendőrség végzi.

 • Budafoki Szomszédok Piaca

A kereskedők kérésére március 23-tól rövidül a piac nyitvatartása.

Hétfőtől péntekig: 06:00-15:00

Szombaton: 06:00-14:00

Vasárnap: zárva

Az eladótérrel rendelkező üzletekben annyi vevő tartózkodhat, ahány kiszolgáló hely van. Az üzlet előtt sorban állóknak minimum 1 méter távolságot kell tartaniuk egymástól.

A zöldséges üzletekben a bemutató árut fóliával takarják le az eladók, és lehetőség szerint ők adják ki az árut.

Az eladók kötelesek gumikesztyűt és maszkot viselni.

Fontos, hogy a büfében fogyasztók is tartsanak megfelelő távolságot egymástól.

 • Civil szervezetek

A kerületi civil szervezetek lemondták programjaikat.