Ugrás a tartalomra

Sanzonest és pezsgőbár

2023. július 13. csütörtök
Kárász Eszter: Sokat ad nekem Edith Piaf
Sanzonest és pezsgőbár

A júliusi Pincejárat egyik legszínvonalasabb zenés programja volt szombat este a Padam – Kárász Eszter trió előadása a Törley Pezsgőmanufaktúrában, természetesen Törley pezsgővel és finom falatkákkal. A sanzonesten elsősorban Edith Piaf-, Charles Aznavour- és Yves Montand-dalok csendültek fel.

Kárász Eszter nevét filmekből, koncertekről, újságokból és könyvek címlapjairól ismerhetjük, de bohócdoktorként és konduktorként is ismert. A sokoldalú művész francia sanzonestjeivel is népszerű lett, Padam című műsorában nagy kedvence, e műfaj koronázatlan királynője, Edith Piaf életét eleveníti fel sok-sok Piaf-dallal fűszerezve.

– Honnan ez a két évtizede tartó Piaf-szerelem?

– Kamaszkoromban, Párizsban járva szerettem bele a műfajba és világhírű előadóiba, köztük elsősorban Edith Piafba. Hogy miért? Szeretem dalainak őszinteségét, izgalmas életét, szeretetre vágyását, a közönséghez és a műfajhoz, művészethez való hozzáállását, előadásmódját, azt, hogy sose ment fel a színpadra „csak úgy”, hanem százhúsz százalékkal égve lépett a nézők elé. Az első perctől kezdve közel éreztem, érzem magamhoz. Földöntúli mesteremnek is tartom, akitől nagyon sokat tanultam, aki rengeteget adott és ad nekem mind a mai napig.

– Hogyan lehet átadni egy ilyen hatalmas francia énekesnő művészetét hazai színpadokon? S hogyan lett ebből a szerelemből két évtizede tartó sikersorozat?

– Először baráti körben énekeltem ezeket a sanzonokat a kétezres évek elején, majd megkértek, hogy legyen ebből egy előadás, aminek olyan nagy sikere lett, hogy azóta megállás nélkül kapom a felkéréseket. Én nem utánzom Piafot, ami értelmetlen lenne a számomra, hanem minden műsoromban azt kívánom bemutatni, hogy miért szeretem, hogyan hat rám. Dalai már számtalan nehézségből, csalódásból húztak ki, ezért is csodálatos, hogy rátaláltam!

– Több előadó szintén rátalált Magyarországon, ez nem jelent konkurenciát?

– Ezzel nem foglalkozom, mert én olyat tudok megmutatni belőle, róla, amit esetleg más nem, mások pedig olyat, amit én nem, így örömmel megnézek más Piaf-előadást is.

– A Törleyben trióval lépett fel, holott különféle felállású, „bejáratott” zenekarai vannak…

– Szeretem ezt a kamarafelállást Antal Gábor zongoristával és Veér Csongor hegedűssel, szerencsére igen nagy a repertoárunk, így képesek vagyunk órákat játszani. Van egy Eszter-lánc mese- és egy hét tagú ESZTETT popzenekarom is, de emellett a Chanson Elysée estünkön Csemer Boglárkával és Szinetár Dórával lépek fel nagy örömmel.

– A zene és az ének mellett prózában is szereti kifejezni magát, több írása, könyve jelent meg.

– Most két mesekönyvem és egy felnőtteknek szóló könyvem készül

Temesi László