Ugrás a tartalomra

Segítség a korai fejlesztésben

2022. január 04. kedd
Katona Péter-díjjal tüntették ki Lőrincz-Vámosi Veronika Judit gyógypedagógust
Segítség a korai fejlesztésben

Az Egyesített Bölcsőde gyógypedagógusa, Lőrincz-Vámosi Veronika Judit járja a kerület bölcsődéit, megfigyeléseket végez, elemez és javaslatokat tesz, hogy segítséget nyújtson a fejlődésben megtorpant gyerekeknek és szüleiknek, valamint kollégáinak. Az idén Katona Péter-díjjal kitüntetett gyógypedagógus harminc éve foglalkozik kisgyermekekkel. Két évtizednyi szakértői munka után kezdett el az Egyesített Bölcsödében dolgozni, ahol a gyógypedagógiai diagnosztika és megfigyelés mellett az utóbbi hat évben az integrált szülő-gyerek konzulensi feladatok kerültek előtérbe.

– Mi a feladata a bölcsődei gyógypedagógusnak?

– A munkám egyik része, hogy a bölcsődéket járva kiszűrjem azokat a gyerekeket, akik kisebb-nagyobb fejlődésbeli elakadással küzdenek. A kisgyermeknevelők, illetve a szülők is jelzik nekem a problémákat. Feladatom, hogy segítsem a szülőket elindulni a diagnózis felállítása és a fejlesztés útján. A gyógypedagógiai segítségre szoruló gyermekek komplex korai fejlesztését nem én, hanem a Fővárosi Pedagógiai Szakszolgálat kerületi tagintézményének szakemberei végzik. A másik terület, amellyel foglalkozom, a szülőkkel való konzultáció bármely nehézség esetén. Minden anyuka bizalommal fordulhat hozzám, ha gondja van akár az etetéssel, altatással, a szobatisztaságra való szoktatással, magatartással, viselkedéssel, érzelmi kilengésekkel vagy a testvér féltékenykedéssel kapcsolatban. Ezekben az ügyekben konzultálok velük és megpróbálok útmutatást adni.

– Nagy felelősség lehet, hogy egy személyben kell eldöntenie, kit küld fejlesztő foglalkozásra, és melyik kisgyereknél nem érzi a rendellenességet.

– Szerencsém van, mert a kisgyermeknevelők nagy rutinnal rendelkeznek ebben, annak ellenére, hogy nem gyógypedagógusok. Nagy segítséget nyújtanak nekem, ahogy a Pedagógiai Szakszolgálat munkatársai is, akikkel jó a kapcsolatom. Velük is megbeszélhetem az esetleges kételyeimet, de a szakértői bizottsági múltam is nagy segítség az eligazodásban.

– Elégedett?

– Ez nálunk jól működik, de sok helyen nem megoldott, hogy szakértői segítséget kap a szülő. Ha megnyerném a lottó ötöst, egy mindenki számára elérhető és hozzáférhető korai diagnosztikai és fejlesztőközpontot hoznék létre.

Tamás Angéla