Ugrás a tartalomra

Segítség a Törley-mauzóleum felújításához

2023. november 05. vasárnap
Farkasdi Károly, a Tropicarium tulajdonosa is csatlakozott az összefogáshoz
Segítség a Törley-mauzóleum felújításához

Arról már korábban hírt adtunk, hogy a kerület egy híres szecessziós műemlékéért összefognak a civilek, hogy megmentsék az enyészettől. Ez a Törley-mauzóleum, amely a helyi katolikus egyház birtokában van, de a felújítás milliárdokba kerülne. Ezért is van szükség arra, hogy minél többen tudjanak arról a kezdeményezésről, hogy gyűjtés indult a műemlék felújítására, és minél többen tegyenek is ennek megvalósításáért. Farkasdi Károlynál hamar célba ért a felhívás…

Minden fillér számít, ha egy jó ügyről, egy épület megmentéséről van szó, hát még minden forint. Főleg, ha ez utóbbiból egymillió érkezik a felújítási számlájára. Farkasdi Károly, a népszerű budatétényi Tropicarium tulajdonosa úgy gondolta, hogy ennyi pénzzel hozzájárul a költségekhez.

– Hogyan jött a gondolat, hogy a híres szecessziós műemlék felújítását ilyen komoly összeggel támogassa? – kérdeztük a Tropicarium tulajdonosát.

– Nagyon fáj a szívem, hogy látványosan pusztul ez a szép épület. Miután a szomszédjában lakom évtizedek óta, minden nap ez a siralmas látvány fogad. Emlékszem, már húsz évvel ezelőtt is szó volt a megmentéséről, de nem történt semmi. Nemcsak kívülről, de belülről is ismerem a mauzóleumot, s a látvány még jobban elszomorított. Örülök, hogy most mintha megmozdult volna valami, és a civilek, úgy néz ki, összefognak. Ekkor határoztam el én is, hogy kinyitom a pénztárcámat…

– Gondolja, lesznek követői?

– Biztos vagyok benne, hogy lesznek, ismerve a budafokiakat, akik megmutatták már máskor is, ha segítségre van szükség valahol, szívesen segítenek. Tudom, hogy rengeteg pénz kell a felújításhoz, de úgy érzem, össze fog jönni a szükséges összeg. Persze, ehhez más, állami vagy egyházi segítség is elengedhetetlen.

– Tervezi, hogy további segítséget nyújt a Törley-mauzóleum érdekében?

– Igen. Egyelőre szeretném nyomon követni az így befolyt összegek útját, a felhasználás módját, és utána döntök a további támogatásról.

Temesi László