Ugrás a tartalomra

Segítségnyújtás összefogással

2023. május 12. péntek
Új irodát nyitott az Ökumenikus Segélyszervezet az önkormányzat adományából
Segítségnyújtás összefogással

Az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai áprilisban vették birtokba a Promontor Udvar emeletén lévő, 208 négyzetméteres irodahelyiséget. A december 31-ig érvényes bérleti szerződést az önkormányzatot képviselve Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester és Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója írta alá.

– Néhány éve épült a székházunk. Nem hittük volna, hogy egyszer kicsi lesz, de most olyan rendkívüli kihívással kellett szembenéznünk, amely óriási stáb létrehozását tette szükségessé. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet az egyik fő felelőse Magyarország legnagyobb humanitárius akciójának. Számos olyan kormányzati összeg felhasználását bízta ránk a magyar kormány, amely Ukrajna, elsősorban a kijevi régió és Kijev megye újjáépítéséhez kapcsolódik – beszélt lapunknak a terjeszkedés okáról Lehel László, aki hozzátette, hogy segélyprogramjuk azonban messze túlmegy Kárpátalján, Ukrajna területén húsz megyében aktívak, hivatalos bejegyzéssel rendelkeznek, és Kijevben, Lembergben, valamint Beregszászon is működik irodájuk. A képviseleteiken ukrán munkatársak is dolgoznak, akikkel együtt szervezik meg a napi feladatokat.

Az elnök-igazgató elmondta még, hogy nagyon kiterjedtek a magyar segélyezések, így ők is sok területen mozognak. A regisztrálásaik nyomán több mint 360 ezer embert értek el és nyújtottak nekik segítséget a legkülönbözőbb módokon: tüzelővel, kályhákkal, generátorokkal látták el őket, és kamionokkal 1700 tonna élelmiszersegélyt vittek át, amelynek egy részét Beregszásztól ukrán teherautók szállították tovább a háborús konfliktus közelébe, a válságövezetekbe.

A kormányzati támogatásból építtettek egy konténeróvodát, a súlyosan sérült borodyankai településen iskolát újítanak fel, a bucsai járásban egy egészségközpontot, magában Bucsában pedig mentőállomást hoznak létre.

Kiemelte, hogy ezeket a feladatokat nem lehet néhány emberrel megoldani, ezért is fontos számukra ez az irodahelyiség, ahol most az a húsz munkatársuk dolgozik, akiket már nem tudtak elhelyezni a Kossuth Lajos utca 64. szám alatti épületükben.

Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester a segélyszervezet áldozatos munkáját hangsúlyozta, külön kitérve arra a segítségnyújtásra, amit az önkormányzattal együttműködve a kerületünknek nyújtott a dunai árvíz idején, a világjárvány kapcsán, és az élelmiszer-, valamint a pénzadományok Kárpátaljára történő eljuttatásában.

Tamás Angéla