Ugrás a tartalomra

Segítségnyújtással a klímavédelemért

2018. december 07. péntek
Daróczi Csilla: Mindenki mellénk állt a szociális zöldprogramban
Segítségnyújtással a klímavédelemért

Az önkormányzat kezdeményezésére ősszel elkezdődött szociális-környezetvédelmi programról előző számunkban már részletesen írtunk. Most a projektben részt vevő Család- és Gyermekjóléti Központ vezetőjét, Daróczi Csillát kerestük meg kérdéseinkkel.

– Ezernyolcszáz családdal foglalkoznak. Hogyan tudják közülük kiválasztani, hogy ki kapjon energiatakarékos izzót, kinek a csapjára, zuhanyrózsájára kerüljön perlátor, vagy télre kinek az ablakát kell hirtelenjében leszigetelni?
– Minden családnál jártunk már, ismerjük az élet-, valamint lakáskörülményeiket, anyagi helyzetüket, a rászorultság fokát, látjuk, kinek mire van szüksége, és ezekből megállapítjuk, kik azok, akik a legsúlyosabban, leginkább hátrányos helyzetűek. A prioritási lista alapján választjuk ki azokat a megbízható családokat, akik saját körülményeik javulására használják majd a kapott adományokat.
– Milyennek találja ezt a fajta segítségnyújtást?
– Ez a projekt most hatalmas terhet jelent nekünk, mert a munkatársaim így is túlterheltek, de jó a program, ezért mindenki mellé állt. Munkatársaim ajánlották azokat a klienseiket, akik bevonhatók a szociális-környezetvédelemi projektbe, és az ügyfeleink közül meglepően sokan reagáltak jól. A visszajelzés is nagyon pozitív volt, a vártnál jobb. Munkatársaim ráhatására a családok eljöttek az előadásokra, és az előadóknak köszönhetően érdeklődéssel végig is hallgatták, sőt a végén kérdezgettek is.
– Erre az évre befejeződött az ablakszigetelési program?
– Nem, tovább folytatjuk, hiszen most fogjuk megvenni az eddig kölcsönkapott horonymaró gépet. Hat lakás szigetelését oldottuk meg úgy, hogy a Családok Átmeneti Otthonának szakmai vezetője, Becsei Sándor elvégezte az ablakokon a horonymarást Szabó Gyula (az Ökoszolgálat Alapítvány vezetője) segítségével, a Bakosfa képviselőjének részvételével.
– A projekten kívül is nehéz időszaknak néznek elébe.
– A december számunkra mindig eseményekkel teli hónap, mert nálunk is jön a gyerekekhez a Mikulás, és karácsonyi műsor, vendéglátás, illetve ajándék is jut a családoknak. December 6-án Mikulás-csomagot és kilencven jegyet adunk át az Eötvös Cirkusz előadására, 17-én pedig nyolcvan-száz családdal a Cziffra Házban ünneplünk. Közel ezer családot ajándékozunk meg valamilyen módon, de a meghívottakat egy energiatakarékos izzót és perlátort, valamint környezetbarát mosószert tartalmazó „zöldcsomaggal” is meglepjük. (Tamás Angéla)

Segítségnyújtással a klímavédelemért

Fotó: Marozs Ágnes