Ugrás a tartalomra

Sikerek és kudarcok

2019. május 21. kedd
Az MLSZ szóvivője a Seybold-Garab pincében
Sikerek és kudarcok

Magyarországon is népszerű sportág a futball, ezért valószínűleg hálás feladat a labdarúgással kapcsolatos dolgokról beszélni, különösen, ha „sikertörténetről” szól a tájékoztatás. A szóvivőnek azonban a kudarcokról is be kell számolnia, akkor is odaáll a nyilvánosság elé, ha kellemetlen események történnek.

Sikerek és kudarcokSipos Jenővel, az MLSZ szóvivőjével Szabó Gabi könyvének bemutatóján találkoztunk a Seybold-Garab pincében, ahol a roadshow után a labdarúgásról beszélgettünk.

– Nehéz megfelelni a futballrajongók elvárásainak?
– A mai magyar viszonyok között a szurkolók gyakran a válogatott teljesítményén keresztül mérik le az MLSZ működését, holott a szervezet alapvető feladata a magyar labdarúgás hátországának a megteremtése, és ez a felnőtt férfiválogatott eredményeitől független dolog. A jó körülmények közötti utánpótlás-nevelés megfelelő feltételek mellett sokkal lényegesebb számunkra, mint az, hogy az adott mérkőzésen győzött-e a válogatott vagy sem – bár kétségtelen, a hangulatot ez erősen befolyásolja.

– Melyek a kiemelt területek?
– Az MLSZ megszervezi a bajnokságokat, biztosítja a profi és az amatőr futballhoz a feltételeket, és a pályaépítési program keretében megteremti annak a lehetőségét, hogy minél több gyerek futballozhasson. Az utóbbi években több mint ezer pálya épült vagy újult meg az országban, és működik a Bozsik-program, így ezeknek is köszönhető, hogy míg 2010-ben százharmincezer regisztrált labdarúgó volt, most az utánpótlás- és öregfiúk csapataival együtt ez a szám kétszázhatvanezer, tehát pont a duplája. Nagy örömünkre szolgál, hogy egyre több lány is rúgja már a labdát.

– A válogatott játéka is központi kérdésnek látszik, hiszen az utóbbi időben elég sűrűn cserélődtek a szövetségi kapitányok.
– A szurkolók részéről is elvárás, hogy a nemzeti csapat jól teljesítsen. Amikor a válogatott gyengébben szerepel, kiesik a selejtezőkön, akkor hamar elfogyhat a türelem, ezért kerülhet sor kapitányváltásra. Az MLSZ vezetősége 2018-ban úgy döntött, hogy a német és a belga edző után az olasz Marco Rossit kéri fel a válogatott vezetésére. 2020-ban az Eb társházigazdái leszünk, novemberre pedig elkészül a Puskás Ferenc Aréna. Most zajlanak a selejtezők, így fontos, hogy ezeken a mérkőzéseken jól szerepeljen a csapat, mert jó lenne, ha a magyar válogatott a hazai szurkolók előtt is tudna játszani.

– Járt már máskor is a kerületünkben?
– Aktív focista koromban sokat játszottam a BMTE-pályán ellenfélként. A 80-as és 90-es években a Pénzügyőr csapatában futballoztam, és több mérkőzésen találkoztam a régi legendás budafoki csapattal is. Gyönyörű volt a pálya akkor is, és a három-négyezer szurkoló előtt remek hangulatú meccseket játszottunk. Szerettünk idejönni annak ellenére, hogy a drukkerek többsége az ellenfelünknek szurkolt. Szeretem a budafoki pályát meg a környezetét, és ismerem a mostani Budafoki MTE csapatát is. Nagyon jó, hogy ma már villanyvilágítás van a pályán, így este is lehet meccseket játszani. Az esti mérkőzésnek különös a varázsa, egy labdarúgónak pedig mindig az az igazi kiteljesedés, ha „reflektorfényben” futballozhat.

(Tamás Angéla)