Ugrás a tartalomra

Sikeresek a környezetvédelmi akciók

2021. október 20. szerda
Németh Zoltán alpolgármestert kérdeztük a kerületi zöldprogramokról, klímavédelmi intézkedésekről
Sikeresek a környezetvédelmi akciók

– Számos sikeres környezetvédelmi akciót indított az önkormányzat az elmúlt időszakban, de a legsikeresebb talán az ingyenes esővíztartályok kiosztása volt. Honnan jött az ötlet, és milyen eredménnyel zárult ez az akció?
– A kerület részvételi költségvetésének egyik projektjeként a lakossági szavazásban legnépszerűbbek közt végzett az esővízgyűjtő tartályok osztása. Az első ütemben 430 darabot tudtunk kiosztani. Az akció valóban rendkívül sikeres volt, nem várt mértékű regisztrációs rohamot okozott, hétszeres volt a túljelentkezés. Az osztás 2021. augusztus 25–31. között zajlott. Akiknek első körben nem jutott, azok jelentős hányada hamarosan, még az idén hozzájut a tartályhoz, míg fennmaradó részük jövőre fogja megkapni, a regisztráció sorrendjét figyelembe véve. Az önkormányzat azt szeretné, ha minden sikeresen jelentkező hozzájuthatna a gyűjtőhöz, a tervek szerint új regisztráció is indul majd.

– Az esővíz gyűjtése mellett fontos a hulladékcsökkentés is. Hogyan tud ebben segíteni az önkormányzat?
– A háztartási és kerti hulladék csökkentésének jó eszköze a komposztálás. Önkormányzatunk ezért 2019-ben komposztládákat is osztott a kerületieknek. Nagy érdeklődés kísérte ezt is, az eredetileg tervezett létszámhoz képest háromszor többen jelentkeztek. Az önkormányzat szeretett volna minden jelentkező számára ládát biztosítani, ezért növeltük az előirányzott mennyiséget. A jövőben tervezzük az újabb komposztkeret kiosztását. Megindult az egyeztetés az önszerveződő alapon működő közösségi kertek és közösségi komposztálók létesítésével kapcsolatban is.

– A kerti hulladékot nem mindenki tudja teljes egészében komposztálni, viszont eltüzelni környezetszennyező és tilos is. Miként nyújtanak segítséget a fennmaradó kerti hulladék elszállíttatásához a kerületieknek?
– Az egyik erre vonatkozó programunk, hogy ingyenes zöldzsákokat osztunk ehhez a helyieknek. Tavaly az önkormányzat a vírushelyzet miatt, a személyes kontaktus elkerülése érdekében, előzetes regisztráció után minden kérelmezőnek házhoz szállította a zsákokat. Az idén viszont regisztráció nélkül, személyesen lehetett átvenni azokat. Idén október 11–14. között zajlott az akció. A nagyobb kerti hulladékok, gallyak, ágak feldolgozásához indítottuk el az ágdarálási programot. Az előző évhez hasonlóan ismét 8 hét áll rendelkezésre a kertben felgyülemlett, 1 évnél nem idősebb fásszárú gallyak aprítására, október 7-től. Az akcióra jelentkezni szeptember 23-tól az arra kijelölt napokra lehet.

– A kerület rendszeresen oszt virágokat is a lakosságnak, hogy egyre szebbek legyenek a kertek. Mikor lesz a következő ilyen akció?
– Terveink szerint május végén két helyszínen történik majd a virágosztás az aktuális járványügyi helyzet előírásának megfelelően. Az egyik a Klauzál Ház parkolójában, a másik az Oroszlános Udvar parkolójában lenne május 25–29. között.

– A klímavédelem szempontjából az sem mindegy, hogy a kerület épületei energiatakarékosak-e vagy sem. Ezzel hogyan állunk Budafok-Tétényben?
– Ebben is sok jelentős lépés történt. Az épülő új bölcsődénk a Terv utcában például már egy környezetbarát, zöldberuházás. A tetőn extenzív zöldtetőt alakítunk ki, az épület fűtése, hűtése és használati melegvíz-ellátása levegő-víz hőszivattyús rendszerrel történik majd. Az önkormányzati intézmények épületeinek energiatakarékos felújítását, energetikai korszerűsítését is folyamatosan végezzük. Folytattuk az intézményekben (óvodák, bölcsődék játszókertjében) napvitorlák és árnyékolók telepítését, valamint további udvari tocsogókat és párakapukat alakítottunk ki.

– A klímavédelmi célok eléréshez szükséges a zöld területeink megóvása és újabbak létrehozása is. Mit tesz ennek érdekében az önkormányzat?
– Az önkormányzat évek óta zajló faültetési programja alapján minden évben jelentős mennyiségű fát ültet el Budafok-Tétény-szerte. Az elmúlt pár évben az önkormányzat által telepített facsemeték többek között a Gádor utcában, a Tatárka utcában, a Kálváriahegy utcában, a Magdolna utcában, a Barackos úton, a Kossuth utcában, a Rozárium előtti fasorban, a Városház téren, a Szent István téren, a Sörház utca–Hegyfok utca sarkán és a Vágóhíd utcában kaptak helyet. Elvégeztük a Tatárka utcában egy kőris fasor ültetését is. A kerület kezelésében lévő utcák fasori karbantartása is rendszeres és ütemezett. Készül a friss fahelykataszter a lakossági javaslatok segítségével. Eddig mintegy 80 utcára érkezett helyszínjavaslat, ahol fákat lehet ültetni. A faültetéseknél ennek mentén haladunk tovább. Tavaly óta van favédelmi rendeletünk, amelyet idén, a tapasztalatok és a lakossági észrevételek alapján megújítottunk. Lényege, hogy megelőzzük a fakivágásokat, vagy ha ez nem sikerül, a pótlás kötelező legyen. Véget szeretnénk vetni az érthetetlen tarvágásoknak, amely főleg építkezésekhez kapcsolódik. Ahhoz pedig, hogy mindez nyomon követhető és fenntartható legyen, elkészült a kerület klímastratégiája. Részben saját forrásból és a KEHOP pályázatán elnyert támogatásból környezeti nevelési programokat indítottunk el a kerületi óvodákban, iskolákban, a napközis táborainkban. Többek között a környezeti nevelés része az is, hogy szemétszedési akciókat szervezünk. Legutóbb a részvételi költségvetés részeként volt ilyen a Tétényi-fennsíkon.