Ugrás a tartalomra

Sohasem hagyta el Budafokot

2018. december 03. hétfő
Jakab János, a BMTE tiszteletbeli elnöke fővárosi kitüntetést kapott
Sohasem hagyta el Budafokot

Sohasem hagyta el Budafokot Budapest egyesítésének 145. évfordulója alkalmából november 17-én, az Új Városházán átadták a fővárosi elismerő címeket. A lakosság fizikai és erkölcsi állapotának fejlesztésében, a budafoki labdarúgás újraélesztésében végzett kiemelkedő tevékenységéért díjazták Jakab Jánost, a BMTE tiszteletbeli elnökét, Esterházy Miksa-díjas sportszakembert, labdarúgóedzőt, aki a Papp László Budapest-sportdíjat vette át Tarlós István főpolgármestertől.

Az ünnepségen Tarlós István úgy fogalmazott: Budapest mint egyesített főváros a magyar nemzetteremtés része és egyik fontos eredménye, „fővárosunk viharos történelme során mindenféle drámai eseményt túlélt, de a teremtő akarat eredményeként újra és újra megerősödött”. Tarlós kijelentette: az utóbbi években ismét markánsabban látszik a város vitalitása. „Ez az életképesség, ez az erő és fejlődni akarás, és az ehhez kapcsolódó hol látványos, hol szerényen megbújó, de mindannyiszor nagyszerű, kivételes eredmények nem kis mértékben a mai nap díjazottjainak is köszönhetőek” – emelte ki. Az eseményen részt vett Karsay Ferenc, a XXII. kerület polgármestere, aki személyesen gratulált a díjazottaknak.
Jakab János percekkel a bravúros balmazújvárosi győzelem, a BMTE kiesőzónából történő menekülésének kezdetét jelző vasárnapi 1-2 kivívása után nyilatkozott lapunknak.
– Leírhatatlan öröm ért, először az Új Városházán, majd most itt Balmazújvárosban, és ez a két esemény valahol összefügg, mivel a kitüntetést jórészt a BMTE érdekében végzett munkámért kaptam – mondta a 68 éves sportember, aki valaha az MTK-ban kezdett futballozni, az Erdért csapatánál mutatkozott be 17 évesen a felnőtteknél, mígnem a hetvenes évek derekán egy csodás évet töltött Budafokon, ahol bajnoki bronzéremre vezette az NB I/B-ben a BMTE-t, s gólkirály is lett a második vonalban. Később két és fél évet játszott Tatabányán – nem véletlenül kapta meg az Arany Turul kitüntetést is –, végül a Ganz-Mávagnál, majd az Erdértnél fejezte be aktív labdarúgó-pályafutását.
A Budafokon mindenki által szeretett „Jaksi” – manapság már a fiataloknak Jaksi bá – négy éve jött vissza Budafokra.
– Én sohasem mentem el Budafokról, még ha máshol is dolgoztam, szívemben mindig budafoki maradtam. Négy éve történt, hogy Bélteky Róbert barátommal, a Melbourne-ben élő üzletemberrel üldögéltünk a Széchenyi-fürdő kellemes vizében, amikor Robi kijelentette: „Kellene egy csapat, de nem NB I-es, amelyiket szívesen támogatnék.” Talán senkit sem lep meg, hogy azonnal a Budafokot ajánlottam. Másnap már ki is mentünk a pályára, bemutattam Robit Vizi Sándor ügyvezető elnöknek és Dobesch Gyulának, a budafoki futball azóta sajnos már elhunyt legendájának, és hozzáláttunk a munkához. Egy hónappal később már vezetői értekezletet tartottunk, s a kerület prominensei, Karsay Ferenc polgármesterrel az élen rábólintottak a projektre.
És a BMTE megújult, szárnyalni kezdett. Az elmúlt idényben feljutott az NB II-be, miközben olyan bravúrt ért el a magyar kupában, mint a Videoton kiütése.
– Az elmúlt időszakban állami támogatásnak köszönhetően megújult a stadion, s bár most a kiesés ellen küzdünk, ez átmeneti állapot. Álmaim netovábbja az NB I-be jutás, és mivel Bélteky Robi is így gondolkozik, nincs kétségem afelől, hogy a projektünk sikerre van ítélve. (Ch. Gáll András)


Sohasem hagyta el Budafokot Karsay Ferenc: Nagy öröm, nagy siker

Nagy örömmel töltött el, hogy Papp László Budapest Sportdíj kitüntetést kapott Jakab János, személyes jó barátom, Esterházy Miksa-díjas sportszakember, labdarúgóedző, a Budafoki MTE tiszteletbeli elnöke. Fáradhatatlan munkájának eredményeként a budafoki labdarúgás újból országos elismerést szerzett. Nagymértékben az ő tevékenységének eredménye, hogy a Budafoki MTE feljutott az NB II-be, tavaly a legjobb nyolc közé jutott a Magyar Kupában. Nagy megtiszteltetés Budafok-Tétény számára is az ő sikere és kitüntetése. Szeretettel gratulálok minden budafok-tétényi nevében!