Ugrás a tartalomra

Sok a panasz a csatornázás miatt

2015. július 13. hétfő
ÁLLÁSPONT - Karsay Ferenc polgármester
Sok a panasz  a csatornázás miatt

Az utóbbi időben nagyon sok panasz érkezett az önkormányzathoz a kerületben végzett csatornázási munkák miatt. Sokan érzik úgy, hogy a forgalmi korlátozások kiszámíthatatlanok: ha reggel sikerül valahogy kivergődni a Nagytétényi útra, délután visszafelé ugyanaz az útvonal már nem járható. Az is gyakori észrevétel, hogy az utak helyreállítása túl sokáig húzódik a csatorna lefektetése után. Ehhez tudni kell, hogy az egyes csatornaszakaszokat a Csatornázási Műveknek még az útburkolás előtt át kell vennie, hiszen a hibák kijavítása különben csak a burkolat újabb felbontásával lenne lehetséges. Először a kivitelező vízzel tölti fel az új szakaszt, vizsgálja a tömítettséget. Ezután értesíti a Csatornázási Műveket, amely elvégzi a kamerás vizsgálatot. Mivel egész Budapesten folyik a munka – 240 km új csatorna, ebből 20 km gyűjtőcsatorna épül –, érthető, hogy néha erre a vizsgálatra is várni kell. Tehát a látszat csal, nem azért nincs a felszínen munka, mert tétlenkednek. 
Az önkormányzat vezetése tisztában van azzal, hogy egy ennyire kiterjedt, szinte a kerület minden részét érintő építkezés nagyon sok kényelmetlenséggel, felfordulással jár. Azzal is tisztában vagyunk, hogy a kivitelezők, alvállalkozók nem mindig járnak el az elvárható gondossággal. Egy 34 milliárdos óriásberuházásnál, amelyre még nem volt példa Budapest életében, nem lehet reálisan arra számítani, hogy csak a legjobbak kaphatnak a megbízásokból, mert egyszerűen nincs ennyi minősített kivitelező a piacon. 
Noha nem a kerületi önkormányzat a beruházó, és nem áll szerződéses kapcsolatban a kivitelezőkkel, a Városfejlesztési és -üzemeltetési Iroda dolgozói járják a helyszíneket, ellenőrzik a minőséget, és a felmerülő kifogásokat igyekeznek a fővárosi önkormányzat szakembereivel megoldani. Magam levélben fordultam Wertán Zsolt ügyvezető igazgató úrhoz, a beruházást végző Enviroduna vezetőjéhez, és azt kértem, hogy a közlekedési változásokat jobban hangolják össze, és főleg javítsanak a lakosság tájékoztatásán. Ehhez felajánlottam az önkormányzat honlapját és a Városházi Híradó hasábjait is. Az elkerülhetetlen nehézségek is könnyebben elviselhetők, ha időben fel lehet készülni rájuk. 
A kellemetlenségek közepette se veszítsük szem elől, hogy mekkora előnyökkel jár a csatornázás: a beruházásnak köszönhetően közel 14 ezer fővárosi ingatlan kapcsolódhat a korszerű szennyvízhálózatra, összesen 20 ezer család, azaz 42 ezer lakos élete válik komfortosabbá. Kerületünkben ebből 34,4 km csatorna épül meg. A közvetlen környezetvédelmi hasznon kívül – a szennyvíz nem folyik a talajba, illetve tisztítatlanul a Dunába – jelentős a másodlagos hatás is: végre leaszfaltozhatjuk azokat a földutakat, amelyek alá bekerült a csatorna.
Az európai uniós támogatás kizárólag arra elég, hogy az utakat a csatorna nyomvonalában állítsák helyre a kivitelezők. Logikus azonban, hogy ha már úgyis felbontják az utat, utána már teljes szélességében újítsuk fel. Erre a célra a képviselő-testület 130 millió forintot irányzott elő.