Ugrás a tartalomra

Sokan fognak kerületi középiskolába járni

2020. május 28. csütörtök
A nyolcadik osztályos diákok 96,5 százaléka tanulhat az általa választott intézményben
Sokan fognak kerületi középiskolába járni

Lezárult a középfokú felvételi eljárás általános szakasza. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint idén több mint 95 ezer tanuló, 81 769 nyolcadik, 8340 hatodik és 5230 negyedik évfolyamos diák felvételizett középfokú intézménybe.

Sokan fognak kerületi középiskolába járniA nyolcadik osztályos diákok 96,5 százaléka, a hatodikos jelentkezők 56 százaléka és a felvételi kérelmet benyújtó negyedikesek 60 százaléka tanulhat szeptembertől az általa választott, új iskolában. Az általános felvételi eljárás időszakában felvételt nem nyert tanulóknak sem kell azonban elkeseredniük, mert egyénileg augusztus 31-ig keresgélhetnek a férőhellyel még rendelkező középiskolák között, melyeket az Oktatási Hivatal honlapján közzétett listán találhatnak meg.

Budafok-Tétényben öt középiskola közül választhattak a felvételizők. A beiskolázásról a középfokú intézmények vezetőit kérdeztük.

A több mint kétszáz negyedikes felvételiző kisdiák közül hatvannyolcan folytathatják tanulmányaikat a Kempelen Farkas Gimnáziumban – tudtuk meg Békefi Gábor intézményvezetőtől, aki elmondta, hogy két általános tantervű ötödik osztályt indítanak a húsznál több iskolából érkező gyerekeknek. A két csoport között csupán annyi a különbség, hogy míg az egyik az angol nyelvet tanulja először és a német a második nyelv, addig a másik osztályban ez pont fordítva működik.

– A Budai Nagy Antal Gimnáziumban még nem zárult le teljesen a beiskolázás, jelenleg a méltányossági kérelmek elbírálása történik. A hetedik évfolyam angol tagozatos osztálya betelt, de a matematika–német szakon még van néhány üres férőhely. A kilencedikben hatszoros volt a túljelentkezés, ott mind a nyelvi előkészítős, mind az általános képzésű osztályunk teljes létszámú – tájékoztatta lapunkat Manolovitsné Erdőközi Orsolya iskolaigazgató, aki hozzátette, hogy a felvételt nyert gyermekek hetven-nyolcvan százaléka kerületi diák.

Földesi Gyula, a Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola intézményvezetője érdeklődésünkre válaszolva elmondta, hogy náluk az idei év beiskolázása kissé eltért az eddigiektől, mert közvetlenül a felvételi időszak kezdete előtt kapták kézhez az új ötéves technikusi és hároméves szakiskolai képzés struktúráját, amelyet a szülők nem ismertek, így két osztályukba első körben kevesebben jelentkeztek, mint az elmúlt években. Az igazgató kiemelte: a kevesebb terhelést bíró diákoknak előnyös, hogy a technikusképzés negyedik évében matematikából, magyar nyelvből és történelemből érettségiznek, míg ötödévesként idegen nyelvből és borászati technológiából emelt szinten, amely a felsőoktatásban pluszpontot ér. A szakiskolában végzettek szőlész-, borász- valamint vincellérképzésben vesznek részt, szakmunkásként pedig két év esti tanulás után le is érettségizhetnek. és azt is fontos megemlíteni, hogy mindkét képzés résztvevői nagyon komoly állami támogatást élveznek. Földesi Gyula hozzátette, hogy pótfelvételit hirdettek, így augusztus végéig mindkét osztályukba várják azokat a diákokat, akik hozzájuk szeretnének járni.

– Két kilencedikes osztályunkba eddig huszonhét diák nyert felvételt, de néhány gyereket még tudunk fogadni. Egyik osztályunkban általános tanterv alapján oktatunk, a másikban pedig két tanítási nyelven történik a tanítás – informálta a Városházi Híradót Jákli Gyula, a Tomori Pál Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakgimnázium intézményvezetője.

A kerület legújabb gimnáziumában még jövőre sem lesz érettségiző osztály, de a középiskolás diákok szep-tembertől már a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium új helyszínén tanulhatnak.

Bencze Péter a gimnázium épületét igazi XXI. századi létesítményként jellemezte, ahol kiváló árnyékolás és falszellőztetés, remek audiovizuális eszközök, valamint négy tornaterem várja a diákokat.

Az igazgató a beiskolázásról elmondta: náluk nem volt túljelentkezés, de a kilencedik évfolyam három osztályát, a matematika-informatika, idegen nyelv és általános tagozatokat fel tudták tölteni. Hetven tanulót vettek fel, akiknek fele hozzájuk járt általános iskolába is, a többiek a kerületi intézményekből és a környékbeli településekről jelentkeztek hozzájuk.

Pontos létszámadatokat – csakúgy, mint a többi iskolaigazgató – Bencze Péter sem tudott mondani, hiszen az egyrészt a június utolsó hetében történő beiratkozást követően, illetve augusztus 31-e után mondható biztosnak.

(Tamás Angéla)