Ugrás a tartalomra

Solymászbemutató a Tündérkert tagóvodában

2017. október 05. csütörtök
Az Állatok Világnapjához kapcsolódva egy őszi délelőttön nagyon különleges programot szerveztek a Tündérkert tagóvoda gyermekei számára az óvodapedagógusok.
Solymászbemutató a Tündérkert tagóvodában

Az óvoda Figyelj Ránk Alapítványa nyert az önkormányzat környezetvédelmi bizottsága által meghirdetett környezetvédelmi pályázaton, így lehetőség nyílt egy ragadozómadár-bemutató megszervezésére. 

Az óvodában többéves hagyomány, hogy a gyermekek számára az állatokhoz való kötődés megerősítésével teszik emlékezetessé ezt a napot. Az óvodapedagógusok fontosnak tartják, hogy értéket közvetítsenek a gyermekek számára, igényes, egyedi programokkal, amelyek a tapasztalatszerzést szolgálják. A zöldünnepek körében a madarakkal való találkozás az egyik legnépszerűbb program. Gasztonyi Dániel solymász feleségével, Gasztonyi Szandrával húszféle vadmadarat tart a tanyáján, családi vállalkozásuk a madarak tenyésztése, nevelése, betanítása. Bemutatókra és a környezettudatosság fontosságát hangsúlyozó programokra járnak velük. Számukra a solymászat azért is fontos, mert ennek kapcsán többet lehet beszélni a madarak védelmének fontosságáról.

A Gosztonyi házaspár 8-10 féle madarat hozott a bemutatóra, kis- és nagytestű baglyokat: indiai uhut, afrikai uhut, tundra uhut, kolyiba füles kuvikot, valamint indiai sólymot, szirti sast, és különleges, a gyermekek számára ismeretlen, érdekes, ritka madarakat, pl. pulykakeselyűt, kontyos karakarát. Az óvoda dombos, fás udvara remek helyszínt biztosított a programnak.

Dániel beszélt a madárfajokról, a felszerelésekről, és a ragadozó madarakkal kapcsolatos különféle érdekességekről, tanításukról. Nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az óvodás korosztály érdeklődésének megfelelően tartsa a bemutatót, így sok lehetőségük volt megfigyelni a gyermekeknek a madarakat, testközelből csodálhatták meg a különféle ragadozó madarakat, megfigyelhették az állatok etetését, mozgásukat, röptüket, ahogy lépkednek a földön. Csodálattal figyelték a szirti sast, óriás szárnyának méretét, szárnycsapkodását. A gyerekek akkor sem ijedtek meg, amikor pár centivel a fejük felett repültek el a baglyok. A madarakat megsimogathatták, a kezükre és fejükre is ültethették őket. A program során a bagolysimogatás okozott igazán nagy örömöt. Megfigyelhették egész közelről őket, megtapasztalhatták tollazatuk puhaságát.

Gasztonyi Dániel szerint vadonélő állatok védelmére való nevelést már gyermekeknél el kell kezdeni, és ehhez a munkához hozzáértés és végtelen türelem szükséges.

 

(Viszkocsil Dóra)