Ugrás a tartalomra

Sramlizenétől volt hangos a Szelmann-ház

2015. július 14. kedd
Kellemes időben, vidám hangulatban tartották meg a Szelmann-ház udvarán a 8. Nagytétényi Fúvóstalálkozót
Sramlizenétől volt hangos a Szelmann-ház

A Szelmann-házban tartott fúvóstalálkozón a háromszáz szék mindegyikét elfoglalták az érdeklődők, a színpadon hangoltak a Budafoki Fúvósegylet zenészei, az udvari bejárat mellett pincepörkölt rotyogott a bográcsban, a fogadótérben pedig uborka, kenyér, pogácsa és üdítő került az asztalokra, mire mindenki megérkezett a Német Nemzetiségi Fúvós Partyra.

Miután a magyarországi németek himnuszát zenekari kísérettel közösen elénekelték a jelenlévők, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, dr. Szirtes Edit formabontóan emlékplakettek átnyújtásával köszöntötte az együtteseket: a nemzetiségi ruhába öltözött Érdi Rozmaring Kórust és a Szigetcsépi Német Nemzetiségi Tánccsoportot, a Törökbálinti Fúvószenekart, a Vecsési Hagyományőrző Zenekart, a Budafoki Fúvósegyletet és nem utolsósorban a találkozó megálmodóját, a Südofen Blaskapelle Zenekart, élén Schantz Tivadarral.

A Budafoki Fúvósegylet zenei programját az udvaron befejezve a színházterembe vonult, hogy a táncolni vágyók számára muzsikáljon tovább, míg a kinti színpadot elfoglalta a következő együttes. A délután forgatókönyve a következőkben is így alakult, ezért nem csoda, hogy rövid idő elteltével már igen sok pár polkázott és keringőzött a teremben.
A Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke lapunk kérdésére válaszolva elmondta, hogy az idén huszonöt éves Südofen Blaskapelle vezetője, Schantz Tivadar kereste fel önkormányzatukat a találkozó ötletével nyolc évvel ezelőtt. Azóta szoros kapcsolat alakult ki a magyarországi németek lakta vidékek együttesei között. A sváb kötődésű Szirtes Edit legnagyobb szívfájdalma, hogy az emberek lassan elfelejtenek énekelni meg táncolni, és ha megkérdezik tőlük, mi a kedvenc nótájuk, már a kérdést sem értik. A közösségekhez ma már csak virtuálisan kötődnek, de a Facebookon nem lehet énekelni és táncolni. Szerinte a sváb hagyományok ápolásának még ma is van létjogosultsága, ezért érdemes dolgozni rajta.

Tamás Angéla