Ugrás a tartalomra

Sváb piknik Nagytétényben

2016. szeptember 06. kedd
Az összefogás és a szeretet legyőzi a rossz emlékek miatt érzett fájdalmat a helyi közösségekben
Sváb piknik Nagytétényben

Első alkalommal rendezte meg a Nagytétényi Polgári Kör a Német Nemzetiségi Önkormányzattal karöltve a nagytétényi sváb pikniket a sváb emlékhelynél augusztus 25-én.

A négy évvel ezelőtt, helyi összefogásnak köszönhetően megépített nagytétényi sváb emlékhely előtt szépen megterített asztalok várták az első sváb piknik vendégeit. A nagytétényi svábok 69 évvel ezelőtti kitelepítésének emlékére tartott rendezvényen részt vett Karsay Ferenc polgármester és Szabolcs Attila országgyűlési képviselő is. Amíg az emlékezők megérkeztek, a Südofen Blaskapelle Zenekar játszott hagyományos sváb dallamokat, a zene hallgatása közben pedig finom házi süteményeket és gulyáslevest kóstolhatott a nagyrészt tétényiekből álló közönség. A vacsora után kezdődött el a megemlékező ünnepség, amelyet Lászlóné Varga Éva, a Nagytétényi Polgári Kör elnöke nyitott meg. Megköszönte Kiss Tibor helyi vállalkozónak, hogy ismét egy köztéri ledlámpát ajánlott fel az emlékhely még jobb megvilágítására, és szólt a jövőbeli tervekről is.

– Szeretnénk itt egy új közösségi teret kialakítani, padokkal, asztalokkal, játszótérrel és minden olyan eszközzel, amire az itt élőknek szükségük van – jelentette be a polgári kör elnöke. Az esten fellépett a szeptembertől már Hugonnai Vilma Általános és Német Nemzetiségi Iskola nevet viselő két tannyelvű iskola három növendéke is, ezt követően pedig Karsay Ferenc polgármester kapott szót. A kerület vezetője az otthon szerepét hangsúlyozta. Mint fogalmazott, településünk sváb ősei az otthonaikat veszítették el 69 évvel ezelőtt, nekünk viszont megadatik, hogy otthon legyünk a hazánkban. A legfontosabb feladatunk pedig, hogy ezt az örökséget hiánytalanul továbbadjuk gyermekeinknek. Ennek sajnos aktualitása van most, amikor mindannyiunk kötelessége az otthonunkat, a hazánkat megvédeni a történelem újabb viharában – tette hozzá a polgármester.

Szirtes Edit, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy mindenből tanulhatunk, a sok fájdalom megállításának eszköze pedig nem más, mint az összefogás és a szeretet. Az ünnepség végén mindenki elhelyezte a megemlékezés koszorúit. (Viszkocsil)


Sváb piknik képriport