Ugrás a tartalomra

Szabad a tánc a Törleyben

2016. augusztus 03. szerda
Lassan húszéves a Sambosi-Törley Jazzfesztivál
Szabad a tánc a Törleyben

A Sambosi-Törley Jazzfesztivált minden év augusztusában élvezhetünk a Törley Gyűjtemény- és Látogatóközpontban. Ahogy már megszokhattuk, az idén is pezsgős koccintással indul a kétnapos program, amely fellépőinek egyike a Fonó Zenekar. A 19. alkalommal megrendezett fesztiválon csütörtök este nyolc órától stílszerűen az idén 19 éves együttes muzsikál majd Szabad a tánc! címmel.

A Fonó Zenekar tagjai Magyarország különféle régióiból, a Felvidék és Kárpátalja magyarlakta területeiről származó muzsikusok, akik hivatásszerűen művelik a népzene előadását, oktatását és kutatását. Zenéjük fő profilját a magyarság, valamint a Kárpát-medence más népeinek hangszeres és vokális zenei hagyománya, illetve a hiteles tolmácsolásra törekvő feldolgozások alkotják. Az együttesben játszó zenészek – Navratil Andrea népdalénekes, Agócs Gergely, Gombai Tamás, Pál István Szalonna, D. Tóth Sándor, Tárkány-Kovács Bálint és Kürtösi Zsolt – azonban egyedül vagy közösen más zenei műfajok előadóival is együttműködnek, így a klasszikus vonószene, az opera, a modern jazz irányzatai, a world music vagy az autentikus klezmer muzsika jeles képviselőivel is.

Előszeretettel kísérleteznek az irodalom és a zene összekapcsolásával, ahogy tették ezt tavaly, Bartók Béla halálának 70. évfordulóján, amikor Temesi Ferenccel közös előadóesten találkozott az irodalom és a muzsika, februárban a Müpában, ahol Kányádi Sándor erdélyi költővel tartottak közös estet, vagy legutóbb Gömörország című műsorukkal a Művészetek Völgye Fesztiválon a Kaláka Versudvarban. Itt három, a történelmi Gömör vármegye területén született költővel, a pozsonyi Kossuth-díjas Tőzsér Árpáddal, a József Attila-díjas Hizsnyai Zoltánnal, továbbá a rimaszombati Szászi Zoltánnal tartott közös programot a Fonó Zenekar.

A közép-erdélyi zenéket tartalmazó, nagy sikerű Hateha! című album folytatásaként már készül a zenekar új lemeze is, amelyen két tájegység, a Felső-Tisza-vidék, illetve a Dél-Dunántúl népzenéje lesz hallható.

Agócs Gergely népzenész, néprajzkutató szerint a magyar népzene hordoz annyi értéket és szépséget, hogy ma is megáll a saját lábán, nem kell csak azért feldolgozásokat készíteni, hogy jobban eladható legyen. Ennek bizonyítékaként kiemelte egyik felvételüket, amely több mint 500 ezres nézettséget ért el a YouTube-on. (Tamás Angéla)