Ugrás a tartalomra

Szabadtűzi főzőverseny a Klauzál Házban

2023. június 27. kedd
Részeges birka, betyárpörkölt és palócleves volt a terítéken
Szabadtűzi főzőverseny a Klauzál Házban

A Klauzál Ház színpadán ifjú táncosok ropták, a kertben ifjú szívű szakácsok serénykedtek a Kerület Napja alkalmából rendezett szabadtűzi főzőversenyen a hétvégén. Tizenkét csapat versengett a díjakért.

Gazdik István, az egyik főrendező, a Klauzál Ház vezetője immár negyedszer szervezte meg a szabadtűzi főzőversenyt az önkormányzat közreműködésével és támogatásával. A másik fő rendező, a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete sátránál jókedvűen üldögélő és beszélgető rangidős (91 éves) Németh Istvánné, Marika néni megjegyezte: – Először vagyok ezen a rendezvényen, nem tudtam, hogy a Klauzál Háznak ilyen hangulatos, barátságos udvara van… Ebben a szép környezetben öröm főzni és enni.

Németh Zoltán alpolgármester is kóstolgatott a főzőversenyen, és nyomban egyik kedvencét, a palóclevest, ami nagyon ízlett neki. Az „elkövető” az egyesület tagja, Budafai Éva volt, aki énekesként és festőként is kitűnik, most már tudjuk főzőtudományával is.

A szomszédban, a Baross Savignon csapatában három szakács: Nemes Bence, Kozma László és Pfeifer László szintén nógrádi alapanyagból (ott vadászott szarvasból) főzött finom pörköltet, míg a Különcködők csapata vegyes lencsecurryvel lepte meg vendégeit, és persze a zsűrit.

– Ínyencek vagyunk, akik nagyon szeretnek jókat enni – árulták el titkukat az ifjú séfek, Szénási Krisztina és Bakonyi Zsolt. Rutinos séfnek számít Falatin István, akit főleg „Falatkaként” ismernek a kerületben. Fehérboros betyárpörköltje betyárosan jól sikerült sült zsemlegombóccal tálalva. Falatka stílszerűen betyárruhában és kalapban ült a bogrács közelében, ő a Harmadik út 22 csapatát erősítette. A Gazdik István vezette zsűri az általános kategóriában a Különcködőknek ítélte az első helyet és a Vándorkupát, míg a borral készült ételek kategóriájában a Baross Savignont tartotta a legjobbnak. A sikeres rendezvény eredményhirdetésekor elhangzott a Szabadtűzi Lovagrend mesterzsűrijének tagjai részéről egy jó tanács: bátrabban fűszerezzenek!

Temesi László