Ugrás a tartalomra

Szabó Gyula-díjat kapott Kutas Endre Pál

2023. július 23. vasárnap
Amatőr fotósként szerzett hírnevet a kerületben
Szabó Gyula-díjat kapott Kutas Endre Pál

Tősgyökeres tétényi, hat évtizede különféle civil rendezvények aktív szervezője és résztvevője, a kerületi rendezvények lelkes megörökítője amatőr fotósként, júniustól Szabó Gyula-díjas. Kutas Endre Pál 83 évesen is rendszeresen kezébe veszi a fényképezőgépet…

– Nagy örömömre szolgál, hogy megörökíthettem az elmúló pillanatokat, és külön öröm számomra, hogy gyermekkorom helyszíneit, képeit itt, Nagytétényben mutathatom be a falumbelieknek és régi barátaimnak – vallotta a kulturális tevékenységért járó Szabó Gyula-díj átadásakor Kutas Endre Pál, mindenki „Bandija”, majd így folytatta: – Még a múlt században, 1940-ben, július 23-án születtem Nagytétényben. Tősgyökeres tétényi vagyok, annyira, hogy még a szüleim is itt születtek. A Baross Gábor-telepre negyven éve költöztünk a feleségemmel, ahol azóta is igyekszem aktívan kivenni a részem a Baross Gábor-telepi Polgári Kör életéből. Tulajdonképpen amikor születtem, akkor még a telep Nagytétény nagyközség része volt.

– Nagy szerelme, amivel hírnevet szerzett a kerületben, a fényképezés. Mikor vette kezébe az első fényképezőgépet?

– Tizennyolc éves koromban. Emlékszem, első gépem egy Flexaret német gyártmányú masina volt, ami a magyar Pajtás gépnek felelt meg. Egy barátommal merültünk bele fokozatosan a fényképezés titkaiba, magunk hívtuk elő a filmeket, képeket. Saját készítésű nagyítógéppel kezdtük kidolgozni felvételeinket, természetesen akkor még fekete-fehérben. Sok kép persze nem sikerült, de nem adtuk fel, előbb-utóbb megtanultuk a technikát.

– Kiállításokon is láthattuk, láthatjuk képeit.

– Az idők folyamán egyre jobb gépekkel dolgoztam, s vén fejjel tértem át a digitális technikára, de megmaradtam amatőr fotósnak. Valóban sok kiállításom volt az elmúlt évtizedekben, ami, úgy gondolom, elismerése eddigi munkámnak.

– A fotózáson kívül mivel foglalkozott, hol dolgozott?

– Leszerelés után – Szentendrén sportszázadban szolgáltam, bokszoltam – a fővárosi autóbuszüzemnél dolgoztam, majd a Chinoinba kerültem, ChemiCargó néven veszélyes vegyi anyagokat szállítottam.

– Hatvan éve él boldog házasságban.

– 1963-tól hűséges társam Katika – Bálint Katalin –, aki szintén aktívan igyekszik kivenni a részét a Baross-telep életéből. Két gyermekünk, öt unokánk és három dédunokánk van. Természetesen az ő életük legszebb pillanatait is rendszeresen megörökítem az utókornak…

Temesi László