Ugrás a tartalomra

Szalakóták és rákosi viperák

2016. március 06. vasárnap
Ritka állatok és növények a nagytétényi könyvtárban
Szalakóták és rákosi viperák

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Nagytétényi Könyvtárában hónapról hónapra ismerhetik meg az érdeklődők a hazánkban található nemzeti parkokat. Január 26-án a Kiskunsági Nemzeti Park munkatársai érkeztek egy érdekes előadással és játszóházzal. Gilly Zsolt ökoturisztikai és környezeti nevelési osztályvezetőt kérdeztük a park értékeiről.

– Az interaktív előadás után a gyerekek kaptak főszerepet. Mivel készültek számukra, és mi volt a cél a játékkal?

– Elsősorban a Kiskunságban élő ritka növényekkel és madarakkal foglalkozó játékokat, kocka kirakót, puzzle játékot vittünk. Ezek segítségével megismerhették a gyerekek például a szalakótát, a gyurgyalagot, az ugartyúkot, a rákosi viperát vagy éppen a Kiskunság bennszülött növényét, a tartós szegfűt. A fajokkal való ismerkedés közben az ügyességüket, a kreativitásukat és a problémamegoldó képességüket is tudtuk fejleszteni.

– Hamarosan beköszönt a tavasz, amit a kirándulók már nagyon várnak. Milyen útvonalakon túrázhatnak?

– A nemzeti park területén három látogatóközpont és több mint 20 tanösvény várja a látogatókat a kunpeszéri turjánostól a szegedi Fehér-tóig. Ezekről a www.knp.hu honlapon lehet sokféle információt találni. A nemzeti parkban évente 40-50 szervezett túra is zajlik, és vannak olyan „természetfesztiválok” is, mint a tavaszi túzokünnep vagy a novemberi fehértavi darvadozás, a daruvonulás dél-alföldi ünnepe.

– A környezeti nevelési program milyen elemeket tartalmaz?

– A nemzeti parknak van két erdei iskolája: a fülöpházi homokbuckák között a Naprózsa és a Lakitelek melletti Tőserdőben a Kontyvirág erdei iskola. ezek egész évben várják a diákcsoportokat izgalmas programjaikkal. A kecskeméti Természet Háza látogatóközpontban a kiállítások és a rendhagyó órák már az ovisokat is csábítják. És természetesen a nemzeti parki tanösvényekre is folyamatosan szervezünk természetleső kirándulásokat. (Viszkocsil Dóra)