Ugrás a tartalomra

Szalonzenekar a pezsgő- és borfesztiválon

2015. augusztus 07. péntek
Bergendyék az ötvenes évek óta a magyar popzene csillagai
Szalonzenekar a pezsgő- és borfesztiválon

Szalonzenekar a pezsgő- és borfesztiválon

– Meghívásunk akad bőven, de „hullócsillagok” vagyunk – mondta el lapunknak Bergendy István, aki zenekarával az egyik fellépője lesz a Budafoki Pezsgő- és Borfesztiválnak. – Nagyon sok helyen megfordultunk, bejártuk egész Európát, de öreg csontjaimmal én már nem vállalkoznék ezernyolcszáz kilométeres utazásokra. Esetleg az erdélyi sós tavakhoz, barlangokhoz ismét elmennék, de csak mint gyógyulni vágyó beteg.

 –  Melyik időszak volt a Bergendy fénykora?

– Amikor Demjén Rózsi szólót énekelt és Latzin Norbert szerezte a zenét. Norbi elképesztően jó dolgokat csinált, ő szerezte például a Szellemvasutat és a Jöjj vissza, vándort is, amelynek Rózsi írta a szövegét. Rózsi akkor jött rá, hogy tud szöveget írni, és ettől kezdve mindent ő akart csinálni: zenét szerezni, szöveget írni, énekelni és minket irányítani. Rózsi és Norbi összevesztek, és Latzin elment a zenekartól. Pedig az Ötödik sebesség című lemezig minden tökéletes volt: az együttműködés, a munka, az eredmények. Utána kezdett szétesni az egész.

 – Mégis feléledt az együttes.

– Rózsinak szólólemezt ajánlottak, és itt véget ért a kapcsolatunk, mi meg összeálltunk a régi barátainkkal és csináltunk egy másik zenekart. Másképp folytattuk. Mindenféle stílusban zenéltünk, volt kőkemény rockkorszakunk is, én akkor jártam egy évig fél hajjal, fél szakállal és fél arccal. Abban az időben csatlakozott hozzánk Balogh Feri is, egy főiskolát végzett, borzasztóan tehetséges, rendes cigánygyerek. Ő volt a legjobb énekesünk. Egyik rádiófelvételünknél el is hangzott, hogy ilyen jót még soha nem hallottak. Igaz, másodszor már nem adták le.

– Hogy alakult meg a Bergendy Tánc-, Jazz- és Szalonzenekar?

– Gondoltam, ha már mindenki operettzenekarnak tart minket, legyen! Ezzel a névvel, négy technikussal, kilenc zenésszel és négy énekessel minden stílusban mindent eljátszhattunk: az angol és a bécsi keringőt, a 40-es, 50-es évek összes nagy amerikai slágerét. Feri egy idő után megtért és elment a gyülekezetébe énekelni. Őt váltotta Zareczky Miki, aki ma is velünk van.

– Könnyebb a mai fiataloknak?

– Nekik is nehéz. A fiam a Zeneakadémia elvégzése után kénytelen volt külföldön munkát vállalni, mert itthon nem tudott megélni a zenélésből. Bejárta Európát, a Karib-szigeteket, most Mallorcán él és egy chicagói rapperrel muzsikál. Radics Giginek, akit eszelősen tehetségesnek tartok és nem tudok hibát találni az éneklésében, még nem sikerült Magyarországot képviselnie semmilyen nemzetközi eseményen. Pedig ő az, akivel a magyaroknak a könnyűzenei életben sikerülne a világ porondján megkapaszkodni. 

(Tamás Angéla)


Szalonzenekar a pezsgő- és borfesztiválonKattintson a Budafoki Pezsgő-

és Borfesztivál honlapjára!

Fellépők, borászatok bemutatkozása,

tudnivalók, képek és minden infó

várja a fesztiválról!