Ugrás a tartalomra

Szálvetés a Magdolna Udvarban

2024. február 12. hétfő
Balogh Edit Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész kiállítása
Szálvetés a Magdolna Udvarban

Könyvbemutatóval egybekötött életmű-kiállítás nyílt Balogh Edit Ferenczy Noémi-díjas kárpitművész munkáiból a Magdolna Udvar Művészeti Galériában december közepén.

A Marosvásárhelyen született, 1986-tól Magyarországon élő és alkotó művészt több mint négy évtizedes alkotótevékenysége mellett jelentős művészeti-közéleti feladatvállalás is jellemzi: számos szakmai szervezet tagja, a Magyar Kárpitművészek Egyesületének egyik alapítója, 2012-ig alelnöke, majd elnöke, a budapesti nemzetközi kárpitművészeti seregszemlék szervezője. Művészetpedagógiai működése (Károli Gáspár Református Egyetem) és publikációi azt jelzik, hogy élénken foglalkoztatja a szakma elméleti problémáinak megfogalmazása, tisztázása is.

A Kolozsváron diplomát szerzett kárpitművész 1986-ban rendezte meg első önálló magyarországi kiállítását, amelyet számos újabb és újabb kollekció bemutatása követett. Jelentkezéseit több szakmai díj és elismerés kísérte.

– Balogh Edit életműve négy jól elkülöníthető korszakra osztható. Az életmű első szakasza egy lírai, szubjektív tabló, történelmi emlék a 70-es, 80-as évek román diktatúrájából. Óriási, fekvő alakokként elterülő, monumentális ősi tájak, tele titkokkal, mély, tompa ködökkel, a múlt terhes igáival és a jövő sejtelmével. A 80-as évek végétől számítható második, már magyarországi pályaszakaszra a számítógépes tervezőmunka, a szimbóliumok kutatása és használata (sámán, korpusz, jelek) a jellemző. Ez az időszak egyben a textilszálakkal létrehozható fényhatások iránti érdeklődés kezdete is. A harmadik nagy korszakot a fényszálakkal, ledekkel való kísérletezés és a vertikális forma uralja (Vertikum, Transzparencia), míg 2010-től kiszínesednek az újra sokasodó kárpitmunkák, a csillogó fémszál és selyem mellett a szivárványpaletta kerül a fókuszba, sokszor az indigókékkel társítva (Horizont, Rezonancia, Línia) – beszélt Balogh Edit munkásságáról Molnár Eszter művészettörténész a Szálvetés címmel megrendezett tárlaton.

A kiállítás megnyitóján, amelyen Heidi Albert, vagyis Bognár Andrea improvizációkat játszott handpanon, a Balogh Editről szóló, a kárpitművész műveit ismertető, verseit tartalmazó könyvet is bemutatták.

Tamás Angéla