Ugrás a tartalomra

Szavalóverseny Rímhányó verseivel

2024. április 01. hétfő
Ismét a nagytétényi Romhányi József költeményeit mondták el a diákok
Szavalóverseny Rímhányó verseivel

A Nagytétényben született Romhányi József születésnapja alkalmából rendezett szavalóversenyt a Nagytétényi Polgári Kör és a Baross Gábor Általános Iskola március 12-én a Szelmann Házban. A kerület iskoláiból érkezett gyerekeket, szülőket, pedagógusokat és nem utolsósorban a zsűri tagjait, Németh Zoltán alpolgármestert, Csiszár Zsuzsanna és Kovács István önkormányzati képviselőket, valamint Bakos Miklós díszpolgárt a Nagytétényi Polgári Kör nevében Lászlóné Varga Éva köszöntötte, külön kiemelve a körükben megjelent Nádasdy Kálmán-díjas Romhányi Ágnest, a zseniális költő lányát, aki a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem adjunktusa, a Magyar Állami Operaház dramaturgja.

A civil szervezet elnöke ismertette az 1921. március 8-án született költő, író, műfordító életútjának jelentősebb állomásait, megemlítette briliáns szófordulatait, parádés párbeszédeit és ötletes szófacsarásait. Mesélt „falujuk” szülöttéről, az író, költő és műfordító Romhányi Józsefről, aki nemcsak játékos, humoros állatverseivel és a ma is népszerű animációs filmek szövegeivel – a Mézga család, a Dr. Bubó vagy a Frédi és Béni – vívott ki országos hírnevet, hanem kabaréműsorok, reklámszlogenek, sőt operák, operettek szövegeivel is.

A gyerekek a költő egy-egy versével, illetve egy három percet meg nem haladó, humoros, más szerző tollából született írással nevezhettek be a három korcsoportban zajló versenyre, amelyet Monostoriné Szeleczky Gabriella magyar-történelem szakos tanár (Baross Gábor Általános Iskola) vezetett le.

Idén is nagy népszerűségnek örvendett a gyerekek körében a Marhalevél, a Nyúliskola és a Kukacsors, többen is választották az Interjú a farkassal, aki állítólag megette Piroskát, de a Teve fohásza, A légy intelmei, A kis lajhár és A boldogtalan sün is elhangzott.

A 3–4. korosztály helyezettjei Tulipán Éva Anna (Nádasdy, 3. o.), Müller Lóránt  (Baross, 4. o.) és Pikó Zsófia  (Kolonics, 3. o.) lettek. Az 5–6. osztályosok közül Budai Bálint (Rózsakert, 6. o.) első, Rajos Eliza (Rózsakert, 5. o.) második, Bors Ferenc Vendel (Hermann, 5. o.) harmadik helyezést kapott, míg a 7–8. évfolyam legjobbjainak Csákány Eduárd Józsefet (Kozmutza, 7. o.), Baramisza Lénát (Bartók, 8. o.) és Kiss Zsombort (Rózsakert, 7. o.) tartotta a zsűri.

A Nagytétényi Polgári Kör és a Baross Gábor Általános Iskola 18. éve emlékezik meg ily módon Nagytétény szülöttéről, és ahogy minden évben, úgy az idén is az eredményhirdetés után a részvevők a költőről elnevezett utcában koszorút helyeztek el Romhányi József szülőházán.

Tamás Angéla