Ugrás a tartalomra

Száz éve történt a nemzeti tragédia - Videóval frisstíve!

2020. június 09. kedd
A Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából a nagytétényi országzászlónál tartott szűk körű megemlékezést Budafok-Tétény önkormányzata június 4-én.
Száz éve történt a nemzeti tragédia - Videóval frisstíve!

A járványveszély miatt a hagyományostól eltérően szűk körben emlékeztek meg a trianoni békediktátum 100 évvel ezelőtti aláírásáról. Az eseményt az érdeklődők Facebookon online követhették. A megemlékezésen Karsay Ferenc polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, június 4. mára már nemcsak a döntés tragikus következményeiről szól. A Nemzeti Összetartozás Napján azt is ünnepeljük, hogy szétszakítottságunkban is egy nemzet tagjai vagyunk, hogy a határok nem elválasztanak, hanem összekötnek minket.

Az eseményen beszédet mondott Németh Zsolt országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke. Elmondta, a békeszerződést követő évszázad véget ért, ezért nagyvonalakban megvonhatjuk az eltelt időszak mérlegét. A mérleg egyik serpenyőjében hatalmas veszteségek vannak, sok százezer főnyi emberveszteség, hatalmas gazdasági erő elvesztése. És erkölcsi veszteségek is, amikor a határon túliak úgy érezhették, az anyaországiak elárulták őket. „De van a mérlegnek egy másik serpenyője is. A másik serpenyőben az szerepel, hogy a trianoni békeszerződés célja a magyarság eltüntetése volt az elcsatolt területekről. (…) A magyarok makacs álma pedig ennek az ellentéte volt, a megmaradás. (…) Ennek a két víziónak az összecsapása az elmúlt 100 év története.” Elismerését és tiszteletét fejezte ki a határon túli magyar közösségek tagjainak, amiért mindegyik elcsatolt területen megmaradtak és talpraálltak. A képviselő beszédében azt is elmondta, hogy a trianoni diktátum véget vetett a Kárpát-medencei népek sikeres közös országa álmának, de megszületett a mai magyar álom: a sikeres szomszédos országokban élő, sikeres magyar közösségekkel övezett sikeres Magyarország álma.

Bánhegyi Ferenc történelemtanár, A három Trianon című könyv szerzője Apponyi Albertet idézte beszédében: „Két szárnya van a magyar nemzetnek, mellyel a magasba emelkedik. Az egyik a szabadság kultusza, de a másik a nemzeti öntudat felébredése.” Nekünk is hinnünk kell a magyarság küldetéstudatában, aminek jeleit naponta látjuk — tette hozzá.

A beszédek után 16:30-kor Kárpát-medence-szerte megszólaltak a harangok, 100 másodpercen keresztül, emlékeztetve a 100 ével ezelőtt történtekre. Ezt követően Fülöp Ákos esperes, Hokker Zsolt evangélikus lelkész és Szász Lajos református lelkész mondott áldást és imádságot a magyar nemzetért. Az ünnepség koszorúzással zárult. 

Fotó: Horváth Tamás