Ugrás a tartalomra

Százéves játékok a borfesztiválon

2015. szeptember 22. kedd
Idén már három helyszínen játszhattak együtt a gyerekek a szüleikkel a Budafoki Pezsgő-és Borfesztiválon
Százéves játékok a borfesztiválon

A 26. Budafoki Pezsgő- és Borfesztivál számos újdonsággal várta a gyermekekkel érkezőket is. Új helyszínen próbálhattak ki például régi játékokat, a macskaköves Magdolna utca pedig Művész utcává alakult át, ahol a gyerekek is megtalálták a nekik való elfoglaltságokat.

Gyermekliget a suliban
A Gyermekliget idén nem a Kossuth Lajos utcában, hanem a Kossuth Lajos Általános Iskola nyáron felújított udvarában volt megtalálható. A nagytétényi kastély régi résztvevője a fesztiválnak, idén óriás malomjáték, a múzeum tárgyait bemutató memóriajáték, fából készült logikai játékok, intarziakirakó várta a gyerekeket. Az alkotni vágyók – legyenek akár gyerekek, akár felnőttek – a kastély hangulatához illő, barokk stílusú árnyképet és famintázatú intarziaképet készíthettek a sátorban. A Csodák Palotája is jelen volt a rendezvényen, a legviccesebb és legtrükkösebb játékaikat hozták el a szervezők. A foglalkozásokon játékrakétát készítettek a gyerekek, amit aztán a segítőkkel együtt röppályára állítottak és ki is lőttek az iskola fölé. A Tropicarium sátrában egzotikus állatokkal találkozhattak a családok, emellett kézműveskedhettek és horgászhattak is a kisebbek.

Élménypark és Szőlőskert
Az OTP Bank Élményparkban ügyességi és mozgásos játékok várták a bátrakat, akik próbára tehették magukat és versenyezhettek másokkal is. Rendkívül népszerű volt a Malyolda játszóudvar, ahol nyolcvan-százéves polgári játékokat ismerhettek meg a gyerekek. A gyűjtemény fő célja az, hogy a fiatalabb generáció játszhasson pedálos autóval, a praxinoszkóppal, búgócsigával és a különböző logikai játékokkal. Az alkotni vágyó gyerekek a Nádasdy Művészeti Iskolai tanáraitól leshettek el művészi technikákat. Megtanulhattak például korongozni, márványozni és cérnagrafikát készíteni.
A Szőlőskert gyermeksátrat minden évben a Budafoki Református Egyházközség tagjai töltik meg színes programokkal. Idén is volt néptánc, istentisztelet, bábjáték, kézműves-foglalkozás és koncertek.

Családi park
A Családi parkban szintén jól szórakozhattak a gyerekek. A helyszín négy játékelemből állt. A Szerencsejáték Zrt. óriás sorsjegyet helyezett ki a Donszky Árpád utcában, mellyel bárki kipróbálhatta szerencséjét. A Játszóházban rendkívül népszerű ugrálóvár is volt. A Retrokertben ízletes lángost és fröccsöt árultak, természetesen kockás abroszos asztaloknál. 
A Civil szigeten izgalmas programok segítségével ismerkedhettek meg a családok a környezettudatosság és a felelős életmód témakörével. Szó esett a kreatív újrahasznosítás lehetőségeiről, az energiahatékony építési módokról, az otthon elkészíthető – garantáltan vegyszermentes – kozmetikumokról és háztartási szerekről, a felelős étkezés, valamint a környezettudatos éttermek ismérveiről. (Viszkocsil Dóra)

(VH)


Százéves játékok a borfesztiválon