Ugrás a tartalomra

Szent György-napi szőlőáldás

2022. május 05. csütörtök
Körmenet és ima a bő termésért a Tangazdaságban
Szent György-napi szőlőáldás

A budafoki Promontórium Borlovagrend és a Szent Lipót-plébánia közösen tartotta meg az idén is a hagyományos Szent György-napi körmenetet és a szőlőáldást „áldásos” időben. Ezen a vasárnapon, április 24-én az égiek is besegítettek, hogy ez a szép hagyomány még hangulatosabbá, ünnepélyesebbé váljon…

Az ünnepi misére teljesen megtelt a budafoki Szent Lipót-plébánia, a hívek szíve pedig Gáspár atya szépen zengő szavaira telt meg szeretettel, áhítattal. Ezután csaknem százan vettek részt a körmeneten kissé borongós időben, de mire felértek rövid séta után a Soós István Tangazdaságba, már ragyogott rájuk a nap. Itt – Gazdag Lászlónak, a hazai borászképzés meghatározó alakjának, a Borászati Szakközépiskola igazgatójának és a Promontórium Borlovagrend alapítójának az emlékhelyén – Bitai Gergely, a Promontórium Borlovagrend elnöke és nagymestere köszöntötte a résztvevőket, kiemelve, hogy idén ez az első igazán nagy rendezvényük, ami tavalyelőtt sajnos elmaradt a járvány miatt, de tavaly sikerült megtartani. Garbóci László helytörténész, a borlovagrend ceremóniamestere pedig egy kis visszaemlékezéssel örvendeztette meg hallgatóit. Ebből tudhattuk meg például, hogy a körmenet és szőlőáldás szép hagyományának gyökerei évszázadokra nyúlnak vissza, de a szőlőket kipusztító filoxéria évtizedekre feledésbe merítette. Évekkel ezelőtt azonban sokan sokat tettek azért a kerületben, hogy újra feléledjen a hagyomány. A körmenet régebben a Szent Lipót-plébániától haladt a Péter-Pál utca tetején lévő Vöröskútig, most viszont a Plébánia utcán vonult az országos hírű Tangazdaságig. Az ünnepségen végezetül Gáspár atya megáldotta a szőlőket, és egy ima is felhangzott a bő termésért.

A szőlőáldást követően a Promon-tórium Borlovagrend borral és pogácsával, citeraszóval vendégelte meg a megjelenteket. Itt mondta el Bitai Gergely, hogy idén harmincévesek, és ezt a jubileumot május 27-én ünneplik meg a Városháza nagytermében. Hogy milyen volt a tavalyi bortermés? – erre a kérdésre így válaszolt:

– Kifejezetten jónak mondható, bár a szőlőtermés kevesebb volt, mint előtte. Viszont a hosszú tenyészidőnek, a szép hosszú, meleg nyárnak és az ideális vénasszonyok nyarának köszönhetően elég magas mustfoktartalom mellett jól sikerült a szüret.

A rendezvényen kínált tavalyi budafoki borok sikert arattak a vendégek körében, s reméljük, legalább ilyen jó lesz az ide termés is. Imádkozunk érte…

Temesi László