Ugrás a tartalomra

Szent Mihály-napi ünneplés

2023. október 16. hétfő
Kirakodóvásár és focikupa Budatétényben
Szent Mihály-napi ünneplés

Izgatott gyermekek álltak a Dévényi utcai iskola bejárata előtt arra számítva, hogy felülhetnek a közeledő lovas kocsira. Az udvaron az ide betérőt hamisítatlan vásári hangulat fogadta. A körhinta kosaraiban nevetgélő gyerekek mellett az aprónép többi tagja arra várt, hogy végre felülhessen a pónilovak hátára.

A régi, népi összejöveteleket idéző kirakodóvásáron egy-egy szép kulcstartó, gyöngykép vagy plüsállatka megszerzéséért alkudoztak a vevők. A hömpölygő tömegből kimagasodott két gólyalábas artista, a kovácsok üllőcsattogásokkal mutatták be mesterségüket. A hagyományőrző rendezvényen az alsósok leginkább a vásározást, a népi játékokat, csillámtetoválást és a teknősök simogatását élvezték, míg a felsősök látványosan a frissen sült lángosból és a szülők által készített finomságokból lakmároztak.

Több mint két évtizede annak, hogy a Herman Ottó Általános Iskola pedagógusai és diákjai Szent Mihály havának utolsó péntekén az első vásári mulatságra invitálták a kerületieket. Azóta minden évben az iskola egyik legsikeresebb rendezvénye a Szent Mihály-napi vásár, amelyre a tanév első napjaitól kezdve készül a Budatétényi Polgári Kör, valamint tanár és diák egyaránt. A 21. Szent Mihály-napok zárórendezvényén Szepesfalvy Anna alpolgármester felidézte: szeptember 29. Szent Mihály arkangyal ünnepe, Európa-szerte ismert pásztorünnep. Az állattartók ilyenkor hajtották be a legelőről az állatokat, és a pásztorok elszámoltatása, szegődtetése, valamint a cselédfogadás ideje is ekkor volt. A kisfarsang időszakának kezdő napja, amikor lakodalmakat, mulatságokat és bálokat tartottak. Az alpolgármester megköszönte a Budatétényi Polgári Körnek és az iskolának, hogy két évtizede megtartják Szent Mihály napját, és ápolják a hagyományt. Miután a programot kidobolta a „kisbíró”, hivatalosan is elkezdődött a zenés táncházzal záródó mulatság.

Tamás Angéla