Ugrás a tartalomra

Szent művészet született

2017. április 15. szombat
Megtöltötte a Szent Lipót-templomot az Adoramus együttes zenés keresztútja
Szent művészet született

A Stációkertbe tervezték, de az időjárás miatt a Szent Lipót-plébániatemplomban talált otthonra április 7-én az Ifjúsági Gitáros Keresztút találkozó. Az Adoramus nagyzenekar eredeti dalvilággal és Sík Sándor költészetével tapintott a húsvét lényegére.

A római és a görög katolikus egyházakban a húsvét előtti böjti péntekeken is végigjárják a keresztút stációit, ezzel is készülve nagypéntekre. Az elmúlt években a hagyomány erősödik, és egyre több egyházi közösségben növekszik a böjti péntekeken a keresztútjárók létszáma. Budafok-Tétényben rendhagyó eseménnyel várta április 7-én az esti órákban a Péter-Pál-kápolna melletti Stációkertbe a híveket és a művészet kedvelőit az Ifjúsági Gitáros Keresztút. A szervezők, a Budafok-felsővárosi Adoramus együttes és a Budafok-belvárosi óvodás mise gitáros csapata a megújult szabadtéri szakrális térre várták az érdeklődőket, de a bizonytalan időjárás miatt az utolsó pillanatban jött az újratervezés, és a Szent Lipót-templomban gyülekeztek a résztvevők. A kezdeményezők némi aggodalma, hogy a helyszínváltás bárkit is elriaszt, gyors cáfolatot kapott: a templom zsúfolásig megtelt.

– Szóltam, és írtam is szinte mindenkinek a hangverseny után, hogy a Stációkerteben egyszerűen nem fértünk volna el – mondta el a Városházi Híradónak Zugmann Péter alpolgármester, aki segítette a szervezőket a rendezvény létrehozásában. Úgy látta, hogy a közönséget lenyűgözte Sík Sándor költeménye, a Keresztút ihlette előadás. – Az Adoramus zenekar itt született Budafokon. Az egyházközség fiataljainak és elsősorban Gulyásné Balogh Bianka áldozatos munkájának köszönhető a lélekemelő est, és remélem, hogy lesz folytatás – tette hozzá Zugmann Péter.

Az Adoramus tagjaival közösen a több mint tucatnyi fellépő a szentély előterében alkotta harmóniába a költészetet és a zenét. Az emelt lelkülettel keresztutat járt résztvevők egyöntetű véleménye, hogy a templomban szent művészet született.

(SFI)

Szent művészet született

Az Adoramus együttes a Szent Lipót Templomban