Ugrás a tartalomra

Szép a jelen, de még szebb lesz a jövő

2021. szeptember 07. kedd
Vári Attila, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke sikerként értékeli a pólósaink eredményét Tokióban
Szép a jelen, de még szebb lesz a jövő

Ilyen még sohasem volt, hogy mindkét magyar vízilabda-válogatott érmet szerezzen az aktuális olimpián – most, Tokióban sikerült, a hölgyek és az urak egyaránt a harmadik helyen végeztek. A nők a sportág történetében először léptek olimpiai dobogóra, a férfiak negyedszer lettek bronzérmesek. A vitán felül sikeres szereplést a Magyar Vízilabda Szövetség kerületünkhöz kötődő elnöke, Vári Attila értékelte.

Szép a jelen, de még szebb lesz a jövő„Nagyon nehéz, egyszersmind fura időszakon mentünk keresztül, és a lányok esetében szinte az utolsó pillanatig kétséges volt az olimpiai kvalifikációnk, amit a nem sokkal Tokió előtt rendezett trieszti selejtezőn harcoltak ki magabiztosan. Ennek nagyon örültünk és büszkék vagyunk rá. Az odáig vezető út viszont azért volt nagyon nehéz, mert a 2019-es kvangdzsui világbajnokságon és a 2020-as budapesti Európa-bajnokságon is csak nüánszokon múlt a kvalifikáció. Ezért nagyon nagy nyomás volt a csapaton, hiszen a trieszti selejtező, ráadásul a legnagyobb ellenfél otthonában, az utolsó lehetőség volt. Már az is sporttörténeti bravúr volt, hogy az olaszokat a saját otthonukban múltuk felül 13-10-re” – mondta az elnök, aki maga is kétszeres olimpiai bajnok.

Az olaszok elleni fölényes siker remek visszajelzés volt arra vonatkozóan, hogy Bíró Attila szövetségi kapitány válogatottja jó úton halad, mint ahogy a budapesti Eb bronzérme is azt jelezte, hogy ott vagyunk a világ élvonalában, hogy ennek a csapatnak ott a helye a négy között az olimpián.

„A női szakág már a korábbi olimpiákon is próbálkozott a dobogóra kerüléssel, de a negyedik helynél előbbre egyszer sem sikerült jutni – folytatta Vári Attila. – Pekingben, Londonban és Rióban is egyetlen hellyel csúsztak le a bronzéremről. Most jött el a történelmi pillanat, és meg is ragadták a lányok.”

Nem is kérdés, hogy Bíró Attila szövetségi kapitány öt év kitartó munkájára ezzel a bronzéremmel került fel a korona.

„Természetesen Attilával és a férfiakat irányító Märcz Tamással is meg vagyunk elégedve, hiszen mindketten teljesítették a szövetség elnökségének célkitűzését – mondta az elnök. – Illetve, egészen pontosan a legjobb négy közé kerülés volt a hivatalos cél, de magunkban mindannyian abban bíztunk és reménykedtünk, az volt kimondatlanul is az elvárás, hogy meglegyen az érem – és meg is lett.”

A két kapitány szeptemberben teszi le a jelentését az elnökség elé, és akkor születik döntés arról, hogy meghosszabbítják-e Bíró és Märcz december 31-ig szóló szerződését.
Vári még arról is beszélt, hogy Bíró Attila remekül menedzselte a 2017-es világbajnokság után a részleges nemzedékváltást, de utánpótlásfronton ettől eltekintve is jól állunk.
„Nemrégiben a lányoknál és a fiúknál is megnyertük az U15-ös Eb-t, most zajlik Sibenikben a hölgyek U17-es Eb-je, és a junior vb-ken is jó szereplésre számítunk – mondta optimistán az elnök. – Szóval, a jövő még a jelennél is szebb lehet.”

A férfiak szereplésénél mindig magasan van a mérce, ezúttal sem volt másképp.

„Úgy érzem, ha a görögöket megverjük az elődöntőben, akkor most mi vagyunk az olimpiai bajnokok – jelentette ki Vári Attila. – De nem sikerült, mert a görögök nagyon megerősödtek az utóbbi években, utánpótlásszinten is mindig ott vannak a világversenyek élcsoportjában. Abban biztos vagyok, hogy ha bejutunk a döntőbe, akkor megvertük volna a szerbeket, erre mi lehettünk volna képesek egyedül a mezőnyben. Gratulálok a fiúknak, hiszen az elmúlt időszakban Európa-bajnokságot és Európa-kupát nyertek, sikeres viadalokon vannak túl.”

Befejezésül arról beszélt az elnök, hogy egy ötéves olimpiász után most egy hároméves felkészülési periódus következik, ami olyan helyzetet jelent, amilyennel korábban még sohasem szembesültek vízilabdázóink – de egyetlen sportoló sem.

(Ch. Gáll András)

Szép a jelen, de még szebb lesz a jövő

A magyar női vízilabda-válogatott először léphetett dobogóra olimpián