Ugrás a tartalomra

Szép borok a Szerémségből

2015. szeptember 29. kedd
Maurer Oszkár hatféle bort hozott a borfesztiválra, négyet az ősi királyi borvidékről
Szép borok a Szerémségből

Maurer Oszkár vajdasági borász, aki ifjúkora óta verseket ír szabadidejében, orvos barátjával cserkészcsapatot hozott létre a Szerémségben, hogy a szerb iskolába járó magyar gyerekeket megtanítsa anyanyelvükön írni és olvasni, a nagyobbakkal megismertesse lakóhelyük múltját, és segítséget nyújtson azoknak, akik kapaszkodókat keresnek magyarságukban való megmaradásukhoz. Miközben előadásaira készült, történelemről, gazdaságról, vallásról és hadászatról olvasott, rájött, hogy minden területen fontos szerepet töltött be a szerémi bor, ezért úgy határozott, hogy az ősi borvidéken is magyar szőlőt telepít és abból magyar bort készít.

– Hogyan készül a Maurer-bor?

– A szőlőt környezettudatos, környezetkímélő módon műveljük. A területre jellemző karós bakművelést alkalmazzuk, a gombabetegségek megelőzésére és kezelésére narancsolajat, algakivonatot vagy vízüveget használunk. Nem műtrágyázunk, elkerüljük a gyomirtó és rovarölő szereket, kapáljuk a szőlőt, a borokat pedig a lehető legtermészetesebb módon készítjük. A borban nincs adalékanyag és fajélesztő, alacsony a kéntartalom. Arra törekszünk, hogy a boraink a leghitelesebb módon mutassák be a történelmi dűlőket, azokról beszéljenek. Mi természetből fakadó, szent italt igyekszünk készíteni, Krisztus vérét.

– Lakóhelyén, Hajdújáráson sorakoznak az első helyért járó serlegek.

– Pedig ritkán veszek részt borversenyeken, mert nem vagyok híve annak, hogy a különböző helyekről származó szőlőből készült borokat összevessünk. Minden termőhely teljesen más értékeket közvetít, más üzeneteket hordoz, így a boroknak is más és más a hangulata és a szellemisége. Egy bor hitelesen legfeljebb ugyanannak a dűlőnek egy másik borával tudna megmérkőzni úgy, hogy azt néznénk, ki tud jobb bort készíteni ugyanabból a szőlőből. Boraink mindenféle uniformizálást nélkülöznek, nem helyezhetők el egy skálán, így nem is versenyeztethetők, azonban a laikusok számára fontosak a rangsorok az eligazodáshoz. A versenyek kiszűrik a kevésbé jó minőségű borokat, így könnyebb választaniuk. (Tamás Angéla)

(VH)