Ugrás a tartalomra

Szép tablók a „Teamajorban”

2017. április 02. vasárnap
Major György Ybl-díjas építész kiállítása a Klauzál Ház földszinti aulájában
Szép tablók a „Teamajorban”

Ki gondolná, mennyi aprólékos munka előzi meg egy parkolóház, kórház, templom, kápolna vagy könyvtár elkészültét, vagy hány olyan terv készül, amelyet soha nem valósítanak meg.

Major György Ybl-díjas építész Teamajor 20 című kiállítása húsz év termését foglalja össze a Klauzál Ház földszinti aulájában. A BME középület-tervezési tanszékének főállású oktatója megépült munkáiból, illetve a meg nem valósult tervekből tár elénk egyfajta válogatást, amelyek között hallgatóinak elképzeléseit és a velük való közös gondolkodás eredményeit is felmutatja a falakon sorakozó tablókon.

A kiállítást megnyitó Cságoly Ferenc Kossuth-, Ybl- és Steindl-díjas építész, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja, egyetemi tanár szerint ritkaságszámba megy, hogy egy tanár, egy mester ifjú hallgatóival rendez közös kiállítást.

– Egyre jobban töredezett korunkban mindinkább értékessé válik mindenféle közösségi forma, és főleg azok, amelyek közös alkotásokban is képesek megnyilvánulni. Az alkotás, azon belül is a művészeti alkotás alapvetően személyes indíttatású, így e folyamat megosztása egyrészt az önzés feladását, másrészt a többiekkel való azonosulás képességét feltételezi – méltatta Cságoly Ferenc a kiállító építészt, majd a tablókon látható munkákról beszélt, helyenként kiemelve a szakralitást vagy a kicsi dolgok szépségének jelentőségét.

Az április 6-ig látható tárlat megnyitóján a Kecskés együttes tagja, Lévai Nagy Péter szórakoztatta a résztvevőket tilinkó játékával.

(Tamás Angéla)