Ugrás a tartalomra

Szeptemberben nyílik a Zöldike tagbölcsőde

2022. augusztus 19. péntek
A jövő hónapban már fogadja a gyerekeket a kerület új oktatási intézménye.
Szeptemberben nyílik a Zöldike tagbölcsőde

A budatétényi beruházás olyan egyedülálló létesítmény, amely minden tekintetben megfelel a XXI. század követelményeinek. Az épület közelít a passzívházhoz, amelyben szinte egyáltalán nincs szükség aktív fűtésre, hűtésre. A bölcsőde energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentik, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik. A padló- és mennyezetfűtés optimális hőérzetet biztosít az épületben tartózkodók számára. Passzív építészeti eszköz a zöldtető is, amely segíti a belső klímaszabályozást és csökkenti a csatornák csapadékterhelését.

A kapun belépve egységes színvilágú előkertbe jutunk, ahol a gumiburkolatos játszófelületek teret engednek a gyermeki képzeletnek, a korallos színvilág pedig a zöld környezettel alkot egységet. A tompa korall színű kerítéssel körbekerített területen épült bölcsőde zöldtetőjével, nyers falával szinte beleolvad a tájba.

A tervezők olyan környezetet álmodtak meg a gyerekeknek, amely biztonságérzetet kelt bennük, valamint lehetőséget kínál a megismerésre és inspirálja őket a játékra, bújócskára, mozgásra vagy pihenésre. Kerülték a harsány színeket, előnyben részesítették a természetes anyagokat, az egyszerű tereket és formákat. A modern kor követelményeinek és a szakmai elvárásoknak mindenben megfelelő intézmény 72 gyermek ellátását teszi lehetővé.

A bölcsődében többek között a 100 főt ellátni képes konyha, terápiás céllal létrehozott sószoba, mozgásfejlesztő helyiség és játszóudvar várja a gyerekeket.

Fotók: Horváth Tamás