Ugrás a tartalomra

Szeressük az időseket!

2023. október 18. szerda
Karsay Ferenc: Az új generáció az idősektől tanulhatja meg a türelmet, és az ezzel kéz a kézben járó hitet és kitartást
Szeressük az időseket!

A hagyományokhoz híven az önkormányzat idén is műsorral, vendéglátással és ajándékkal kedveskedett a szépkorú kerületieknek az Idősek világnapja alkalmából. A Szivárvány, a Levendula és a Tétényi Idősek Klubjából, valamint más civil egyesülettől érkező vendégeket szépen terített asztal, szendvics, pogácsa és aprósütemény fogadta a Klauzál Ház kamaratermében. Az ünnepségen részt vett Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester, Vizi Sándor, az oktatási, kulturális és testvérvárosi bizottság elnöke, Kovács István, a környezet- és közrendvédelmi bizottság elnöke és Kiss Andrea, a Szociális Szolgálat intézményvezetője is.

A meghívottakat Karsay Ferenc polgármester köszöntötte.

– Az Idősek világnapján, október elsején a szépkorúakról emlékezünk meg, de úgy lenne rendjén, ha nem csak ezen a napon tennénk ezt. A külsőségek világát éljük, és közben megfeledkezünk olyan értékekről, amelyek a hosszú évek alatt megszerzett tapasztalattal járnak együtt, pedig milyen jó, hogy együtt járnak! A szemlélődésre is képes derű, a bölcs világlátás, a tengernyi tapasztalat, a türelem, a kitartás, a hit mind olyan tulajdonság, amelyeket csupán az életkor előrehaladtával lehet megszerezni, magunkévá tenni – fejtette ki a kerület vezetője. Kiemelte: a következő generáció az idősektől tanulja, tanulhatja meg a türelmet, a türelemmel kéz a kézben járó hitet, a kitartást, amely táptalaja az erős akaratnak. – Ezeket az értékeket csakis önök adhatják át és tovább – hangsúlyozta Karsay Ferenc, aki beszédét Óbecsey István Szeressétek az öregeket című versével zárta.

A délelőtt háziasszonya, Papp Liza Ildikó a köszöntést követően bemutatta a kétszáz résztvevőnek az 1998-ban az Év primadonnájának választott Szóka Juliát. Az énekesnő operettdallamokkal és nótacsokorral szórakoztatta a meghívottakat. Műsorát hosszan tartó tapssal hálálta meg a közönség. A kerületi rendezvény az ajándékdesszert átadásával, vendéglátással és jóízű beszélgetéssel ért véget.

(Tamás Angéla)


Nem csak a húszéveseké a tánc

Baráti táncmulatság a Tóth József utcában 

Ilyen is ritkán történik: igazi táncbemutató a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete székházában, méghozzá az Idősek napja alkalmából. A maratoni program láthatóan elnyerte az ünnepeltek tetszését, többen alig tudták megállni, hogy ne perdüljenek a parkettre, hiszen „Nem csak a húszéveseké tánc”. Ezzel a címmel hirdették meg az október eleji eseményt, amelyre csaknem kétszázan jöttek el a Tóth József utcai művelődési házba, ahol az egyesület elnöke, az éppen születésnapos Vizi Sándor köszöntötte a megjelenteket, köztük Karsay Ferenc polgármestert és Dankóné Hegedüs Jolán alpolgármestert.

Vizi Sándor beszédében kiemelte, hogy a város vezetői mindig szívesen vesznek részt civil rendezvényeiken. Ezután Karsay Ferenc is köszöntötte az időseket. Megjegyezte: „bizony, én is közeledek hozzátok korban…”, s a legfontosabb, hogy mindenki találjon magának olyan elfoglaltságot vagy hobbit, ami fiatalon tartja. Azt is megemlítette, mennyire fontos, hogy az idősek „vannak nekünk és segítenek, amikor csak tudnak”. Elmondta, tavaly sajnos elveszítette édesanyját, óriási űrt hagyott maga után, hiánya hatalmas. De öröm is éri hamarosan, hiszen ötödik unokáját várja… – Tevékeny, hosszú, egészségben gazdag életet kívánok mindnyájuknak, és jó szórakozást a műsorhoz! – mondta végezetül.

A legfontosabb, hogy ne csak testben, hanem lélekben is építkezzünk, márpedig a lelket a muzsika hangjaival is táplálhatjuk, s persze tánccal! Ezt tudtuk meg a Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének kulturális vezetőjétől, Horváth Józsefné Zsókától, aki a program ismertetésekor azt hangsúlyozta: az ének, a zene, a tánc felemel, gyógyít, közel visz a szívekhez. 

Ezután a kerületi Happy Dance Művészeti és Sportegyesület fiatal és idősebb táncosainak látványos és fergeteges bemutatóját tekinthették meg a vendégek. A kis csapatot Závodszky Zsuzsa fogja össze, a színvonalas műsort táncművész és tánctanár lánya, Zsuzsanna koreográfiája építette fel. A másfél órás előadáson volt bécsi és angol keringő, rumba, csacsacsa, tangó, szamba, ami megmozgatta a széken ülő idősebbek lábát is, sokan szívesen beálltak volna a profi táncosok közé. Meglepetésként a kerületi szépkorú Schmidt házaspár be is állt bécsi keringőt táncolni, nagy sikert aratva. A délutáni programban fellépett még a Promontor Dalárda kórus, a Szivárvány tagóvoda és Hegedűs Szabolcs zongoraművész is.

Temesi László