Ugrás a tartalomra

Szeretetszolgálat a szociális munka

2022. november 17. csütörtök
Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester köszöntötte a szociális dolgozókat
Szeretetszolgálat a szociális munka

Száznál több meghívott érkezett a Klauzál Házba, ahol a szociális munkát végzők számára rendezett ünnepséget az önkormányzat. A Szociális munka napján, november 12-én 2017 óta olyan terület dolgozóinak a tevékenységét ismerik el, akik emberfeletti munkát végeznek: a legkisebb gyerekek gondozását ellátó bölcsődei alkalmazottakét, az elesettek, gondoskodásra szoruló emberek életét megkönnyítő, segítségre szorulók érdekében munkálkodókét.

Az önkormányzat által szervezett programon Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester köszöntötte a megjelenteket, az Egyesített Bölcsőde, a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ és a Szociális Szolgálat dolgozóit.

– A szociális dolgozók munkája egyfajta szeretetszolgálat. Szerte a világon a társadalom megbecsülése jeleként ünneplik a szociális munka területén dolgozó valamennyi munkavállalót. A nap célja, hogy ráirányítsa a figyelmet azokra a szakemberekre, akik az év minden napján támogatják, gondozzák segítségre szoruló honfitársainkat. Ezen a napon azok munkája kerül reflektorfénybe, akik mindennap elesett, rászoruló embertársainkról vagy éppen szemünk fényéről, a kisgyermekekről gondoskodnak.

Nem túlzás azt állítani, hogy ma már a szociális munkát végzők váltak a társadalom lelkiismeretévé, hiszen elsősorban ők találkoznak testközelségben a szegénységgel küzdő családokkal, sokszor megalázó körülményeikkel, vagy az önhibájukon kívül valamilyen fogyatékkal élés okán a kirekesztettség súlyos problémájával – mondta ünnepi beszédében az alpolgármester, aki hozzátette, hogy a szféra dolgozói számára munkájuk elvégzéséhez az önkormányzat minden erkölcsi és anyagi támogatást megad.

A délután háziasszonya, Papp Liza kiemelte, hogy idén ketten kaptak Katona Péter-díjat a Kerület Napján kiemelkedő munkájukért: a pszichiátriai betegekkel foglalkozó mentálhigiénés szakember, Mihályfi Kornélia, a Szociális Szolgálat 22 munkatársa és Vincze Ilona Márta, a Budafok-tétényi Család- és Gyermekjóléti Központ esetmenedzsere. Miután mindkettőjüket méltatta, egy virágcsokorral köszönte meg áldozatos munkájukat.

A meghívottak szórakoztatására a szendvics, aprósütemény, pogácsa és ásványvíz elfogyasztása közben gitármuzsika szólt Lélektől lélekig címmel.

Tamás Angéla