Ugrás a tartalomra

Szerkezetkész a Terv utcai bölcsőde, gőzerővel folynak a munkálatok

2021. szeptember 07. kedd
Jól haladnak a Terv utcai bölcsőde kivitelézési munkálatai.
Szerkezetkész a Terv utcai bölcsőde, gőzerővel folynak a munkálatok

2019. december 19-én terjesztette Karsay Ferenc polgármester a XXII. kerületi önkormányzat képviselő-testülete elé javaslatát bölcsőde építésére a Terv utca 14/A szám alatti önkormányzati ingatlanon. A testület elfogadta a javaslatot, aminek lényege: az új bölcsődeépülettel 72 új férőhely jön létre a kerületben. 2021. január 4-én aláírták a vállalkozási szerződést a közbeszerzési eljárás győztesével, január 7-én pedig a munkaterület átadása is megtörtént, így a kivitelezési munkák is hamarosan megkezdődtek. 2021. szeptember 2-án pedig már szerkezetkészen, mintegy 50 százalékos készültségi állapotban állt az épület. 

A projekt megvalósításához a Pénzügyminisztérium által kiírt Bölcsődefejlesztési program pályázatán 300 millió forint összegű támogatást nyert el a kerület, mely összeghez a képviselő-testület döntése alapján biztosított önrész – amely többszöröse a támogatásnak – adja a projekt pénzügyi fedezetét.

Az újszerű épület tervezője, Pásztor Ádám még februárban elmondta a Városházi Híradónak, hogy a bölcsőde nulla energiafelhasználású és hőszivattyús lesz, ami már elvárás a huszonegyedik században egy közintézménytől.

A tervező Archikon Kft. szakemberétől megtudtuk, hogy a bölcsőde egyik passzív építészeti eszköze a zöldtető, ami a belső klímaszabályozást is segíti, és a csatornák csapadékterhelését is csökkenti. Az épület energiafogyasztását hővisszanyerős szellőzőberendezéssel csökkentették, a fűtés és hűtés megújuló energiával, levegős hőszivattyúval történik, padló- és mennyezetfűtéssel, ami optimális hőérzetet biztosít.

A helszínbejárást követően Zathureczky Zsolt, az önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodájának vezetője úgy fogalmazott:

– Az önkormányzat részéről hetente megszemléljük a munkálatok állását, most egy műszaki kooperációt tartottunk a kivitelezővel, az Archibona Kft. képviselőjével, de ha szükséges, a tervezőt is meghívjuk. Ilyenkor bejárjuk a munkaterületet, rögzítjük az előrehaladás mértékét, megbeszéljük a teendőket, és a megoldandó kérdésekre megpróbálunk válaszokat adni. Bátran kijelenthetem, hogy rendben haladnak a munkálatok, jó a kivitelező hozzáállása, reméljük, hogy ez kitart november végéig, az átadás tervezett határidejéig, és jó minőségben fogják átadni a bölcsődét.

Zathureczky úr arról is beszélt, hogy az építkezés látványos részei, például a kertrendezés, most következnek. 

A bölcsőde tényleges felavatása, amikor a kisgyermekek is birtokba vehetik a létesítményt, a tervek szerint jövő februárban történhet meg.