Ugrás a tartalomra

Szignó acéllemezben

2020. augusztus 05. szerda
Emlékezés Vén Emilre, a színek és a napsugarak piktorára
Szignó acéllemezben

Júliusban a színek varázslójára, az egyéni hangú, mediterrán derűt árasztó képek festőjére, Vén Emilre, a Klauzál Ház kiállítóhelyiségének névadójára emlékeztünk.

A vitalitásáról és életszeretetéről is ismert kerületi művész elmaradhatatlan pipájával a szájában rótta Budafok utcáit. Imádott a piacon a kofákkal beszélgetni, és Nőnapkor egy halom virággal a kezében látogatta végig nőismerőseit. Napjait kedvenc törzshelyén, a Habcsókban kezdte, és 1984. július 17-én élete utolsó óráit is a Kossuth Lajos utcai presszóban töltötte.

A Bartók Béla portréjáért Munkácsy-díjat kapott művész 1902. április 9-én született Fiuméban. Olasz édesanyjával, Scipione Concetta Mariával az I. világháború idején költözött Magyarországra, majd a Képzőművészeti Főiskola elvégzése után, ahol közös műteremben alkotott Barcsay Jenővel és Hincz Gyulával, Makóra került. Itt festette meg a vele egy szobában lakó József Attila portréját.

Az impresszionizmus jeles magyar képviselőjének első kiállítása Makón volt 1927-ben, amelyet azután számtalan hazai és külföldi követett.

Az 1940-től haláláig Budafokon élő és alkotó, a szomszédjaival, Vilt Tibor és Schaár Erzsébet szobrászművészekkel szoros barátságot ápoló festőművészre Máthé Erzsi Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő így gondol vissza: „Elragadó óriás volt! Bölcs, okos és nagyszerű! Tizenhét éves voltam, amikor felkarolt, és bevezetett a budafoki művészeti életbe. Neki köszönhetem, hogy színésznő lettem.”

A művész festményeiből közel harmincat a budafok-tétényiek is láthattak 2009-ben a Vén Emil Galéria névadó ünnepségén, ahol Feledy Balázs művészettörténész méltatta a kiváló festőt. Ekkor hangzott el Deutsch Anita színésznő előadásában Juhász Gyula Vén Emilnek ajánlott verse, a Velazquez estéje is.

A festőművészt 2012-ben Fekete György, az MMA elnöke is méltatta a Budai Nagy Antal Gimnáziumban (BNAG) a műveiből rendezett kiállítás megnyitóján. Emlékét őrzi a Budafoki Temetőben a Pató Róza szobrászművész által készített síremlék (1984), a BNAG kertjében lévő bronzportré (2002), Huber József szobrászművész alkotása, valamint a Klauzál Házban a róla elnevezett Vén Emil Galéria, és a kiállítóhelyiség falán Felényi Péter képzőművész által acéllemezbe megörökített aláírása (2009).

(Tamás Angéla)

Szignó acéllemezben