Ugrás a tartalomra

Szívből jövő segítség

2018. január 23. kedd
Gyógypárnákat készítettek az idősek a daganatos betegek számára
Szívből jövő segítség

Szívből jövő segítségKét hónap alatt több tucat szívpárna készülhetett el Budafok-Tétény Szociális Szolgálat klubtagjainak köszönhetően, melyek hatalmas segítséget nyújtanak mellrákkal műtött hölgyek számára. A kezdeményezés hazánkban a baptista közösségnek köszönhető. A szépkorúak hetente többször lelkesen készítették és készítik az idei évben is a párnákba töltendő anyagokat, hogy minél kényelmesebb legyen a gyógyuló betegek számára. Kiss Andreát, a szolgálat vezetőjét kérdeztük a kezdeményezésről.

A szívpárnaprogram több mint tíz éve nyújt segítséget az USA-ban és Európa 16 országában, köztük hazánkban is. A Szent Imre Kórházban öt éve minden mellrákkal műtött hölgy ingyen kapott szívpárnát, ami nagy segítséget jelentett a gyógyulásban. Magyarországon a Magyar Foltvarró Céh kezdte el nyolc évvel ezelőtt a jótékonysági varrást. A XXII. kerületi Szociális Szolgálat Szivárvány Idősklubjában több éve tart bibliaórát Horváth Márta, a Baptisták az Egészségért Munkacsoport lelki gondozója, aki megismertette az idősekkel ezt a programot. A szépkorúak rögtön igen mondtak a lehetőségre, és kezdetét vette a munka. A klubtagok mindennap több zsák tömőanyagot készítettek a vidám mintás, szív alakú párnákba.

– Hogy tud ez a párna segíteni a gyógyulásban?

– A szív alakú párna formatervezett, amelyet a mellműtét után közvetlenül a műtött oldalon a hónalj alá tudnak tenni a hölgyek, így csökkentve a fájdalmat. Továbbá a váll és a kar megtámasztásával csökkenti a nyirokpangást, a hónaljduzzanatot. Emellett megtámasztja a mellkast, így segítve a köhögést, valamint kivédi a véletlenszerű ütéseket. Hatalmas segítség tehát ez a párna a hölgyeknek.

– Minden év decemberében nagy készülődés van a szociális szolgálat klubjaiban, 2017-ben hogy ünnepeltek karácsonykor az idősek?

– Mind az öt nappali ellátásunkban külön-külön tartottunk karácsonyi ünnepséget. Három idősklubban a klubtagok műsorral, apróbb ajándékkal fogadták a közelben lévő óvoda gyermekeit, akik műsort, ajándékot adtak időseinknek. A Napraforgó Fogyatékosok Klubjának karácsonyi műsorán Sárközi Anita énekesnő lépett fel, míg a Levendula Idősklubban Gömör Tamás színművész énekelt. Pszichiátriai nappali klubunk tagjai betlehemi játékot adtak elő.

– Milyen segítséget tudott nyújtani a szolgálat a klubtagoknak ünnepek előtt?

– Az önkormányzat támogatásával idén is oszthattunk rászoruló klienseinknek fenyőfát és burgonyát, valamint minden idős klubtag személyesen vehetett át egy-egy 2018-as falinaptárt a kerület vezetőségétől. A klubok sem maradtak ajándék nélkül, fejlesztő eszközöket – hangszereket, projektort, kézműves-alapanyagokat – kaptak az önkormányzattól. A Budafok-belvárosi Caritas csoport immár ötödik éve készít klienseink részére száz csomag tartós élelmiszert, ennek idén is nagyon örültek az idősek. A Savoya Park Auchan bevásárlóközpontja hatvan csomagot ajándékozott a klubtagoknak, amelybe tartós élelmiszereket csomagoltak. A Vasmacska vendéglő ötven idős kliensünket látta vendégül egy tányér halászlére.

– A 2017-es év rendkívül mozgalmas volt programok tekintetében is. Az idei évben lesznek-e újdonságok?

– Három klubunk kapott hangszereket karácsonyra, így az idei évben terveink között szerepel a pszichiátriai klubban és az egyik idősklubunkban a zeneterápia bevezetése. Emellett csatlakoztunk az Önkéntes Központ Alapítvány munkájához egy nemzetközi projekt részeként, így 2018 az önkéntesség éve lesz intézményünknél. Célunk, hogy minél több segítő szándékú embert vonjunk be a munkánkba. Nagyon szeretnénk érzékenyítő programot tartani a kerületi iskolásoknak, ez még szervezés alatt áll. (Viszkocsil Dóra)