Hírek

„Szívet cseréljen az, aki hazát cserél!”
Ezzel a címmel nyílt kiállítás a Radóczy Galériában május 12-én a 44. Budafok-Tétényi Tavaszi Művészeti Fesztivál keretein belül. A hangulatos pincetérbe 12 kerületi művész 27 alkotását állította ki Radóczy Mária.
2018-05-15

Az eseményen megjelenteket Szepesfalvy Anna alpolgármester köszöntötte, majd felolvasta Németh Zsolt országgyűlési képviselő levelét is, aki sajnálatára nem tudott részt venni a megnyitón:

"Aki ismeri Radóczy Máriát mint tanárát, mesterét, annak máris van egy oka arra, hogy itthon maradjon: ő itt él, alkot és tanít. És főként itt gyűjtötte össze magának azt a közösséget, aminek ő a központja.  A kép, amit Ő teremt - most nem a tűzzománcokról van szó, hanem őróla magáról - eszembe juttatja a Megváltó metaforáját: "Hányszor akartalak, mint tyúkanyó a szárnyaim alá gyűjteni!" A tyúkanyó, amely a szárnyával takarva védi a csibéit azért is érdekes Krisztus szájából, mert Teremtéstörténetében az "Úr lelke lebeg a vizek felett" - s a Lélek kikölti a Világot. Szóval, a fészekalj, amit összehoztál, kedves Mária, több szinten is csak elismerést vívhat ki: a csibéktől a FELHŐKIG. Máriának tehát van ilyen közössége, amit maga köré gyűjtött, és nekem megtisztelő, hogy a holdudvarnak tagja vagyok én is."

A megnyitón Berki Júlia a Kárpát-medencei szavalóverseny idei győztese elszavalta Tompa Mihály: Levél egy kibújdosott barátom után című versét, majd György Viktória a 2013-as Balaton hangja cím nyertese énekelte el Kovács Kati egyik dalát. A kiállított alkotásokat a közönség értékelte egy-egy szavazattal, így Bottyán Mariann festőművész 17 vokssal elnyerte a legszebb mű címét, a Balatoni nyár című festményével. A művésznő húsz éve él a kerületben és rendkívül jól esett számára hogy ilyen elismerésben részesülhetett. Három képpel érkezett a kiállításra, melyből a számára legkülönlegesebbet választotta ki a közönség. "Ez a festmény két évvel ezelőtt a születésnapomon készült, a balatongyöröki nyaralónk kertjében. Akkor éppen egyedül voltam és a présházunkból a tavat olyan csodálatosnak láttam a fényeknek köszönhetően, hogy egyből elkezdtem festeni. Akárhányszor a képre nézek, elönt a boldogság és csak mosolyogni tudok." A Radóczy Galéria jóvoltából pénzjutalomban is részesült a kiállító nyertes művész. 

Az alkotásokat május 19-ig lehet megtekinteni a Dézsmaház utca 27. szám alatt található Radóczy Mária Galériában.

(Viszkocsil Dóra)

 

Fotó: Kocsis Zoltán

Kapcsolódó képgaléria: