Ugrás a tartalomra

Szívügyünk a zöldút

2024. október 03. csütörtök
A zöldkonzultáció során a válaszadók többsége egyetértett a fokozott védelemmel a köz- és magánterületeken egyaránt, ezért az önkormányzat olyan szabályozást és intézkedéseket fog előkészíteni, hogy megfeleljen ennek a választói akaratnak.
Szívügyünk a zöldút

Az önkormányzat szeptember 30-ig várta a válaszokat a kerület zöldfelületeiről indított konzultáción.

A válaszadók döntő többsége szerint sokan nem tartják be a magáningatlanokon a zöldfelületi szabályozásokat, ezáltal nőtt a burkolt felületek nagysága. Ennek visszaszorítására a beépíthetőség csökkentését, új lakások és társasházak építésének korlátozását, a zöldfelületi arányok szigorúbb szabályozását és betartatását, valamint a közterületi beépítések korlátozását tartanák megoldásnak.

A konzultációt kitöltők jelentős számban támogatják a fásítottságra vonatkozó szabályok betartatását, illetve válaszaikban kiemelték a további faültetéseket, új közparkok létrehozását. Budafok-Tétény önkormányzata 2020-ban alkotott favédelmi rendeletet, amely szabályozza a közterületek és a magántelkek kötelező fásítását, az építkezések miatti kivágások pótlását. A rendeletet többször megújította az önkormányzat a tapasztalatok és a lakosság észrevételei alapján, ehhez most felhasználják a zöldkonzultációra érkezett javaslatokat is.

Az eredmények alapján a lakosság nagy része fontosnak tartja a zöldfelületek szerepét a klímaváltozás féken tartásában, ilyen például a csapadékvíz-elvezetés, valamint a hőszigethatás csökkentése. Kiemelt figyelmet kapott még a fenntartható vízhasználat, illetve az esővízkezelés és -visszatartás.

A közterületek zöldítése is nagy támogatást élvez a válaszok alapján. Az önkormányzat már eddig is ennek szellemében kezelte a kerületet, a Beton helyett zöldet programban például több helyen füvesítették vagy virágokkal ültették be a szilárd burkolatú közterületeket (Pannónia utcai osztósáv, vagy Budafokon a DM előtti terület). Idesorolhatók még a zöldfelületek megóvását és a klímavédelmet támogató ingyenes lakossági akciók (zöldzsák-, esővízgyűjtő-, virág-, facsemeteosztás).

Köszönjük a válaszadóknak, hogy véleményükkel hozzájárultak kisvárosunk zöldjellegének megőrzéséhez!