Ugrás a tartalomra

Szobrot avattak a nemzeti összetartozás napja alkalmából

2018. június 06. szerda
A Donát-hegyi Trianon-emlékműnél tartott megemlékezést a Baross Gábor Telepi Polgári Kör június 5-én. A nemzeti összetartozás napja alkalmából új turulszobrot avattak az emlékhelyen
Szobrot avattak a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Az eseményen megjelenteket Sztavropulosz Szotiriszné, a Baross Gábor Telepi Polgári Kör elnöke köszöntötte, aki visszaidézte 2013 júniusát, amikor felavatták a Donát-hegyi Trianon-emlékművet. Most, 2018-ban pedig egy turulszoborral gazdagodott az emlékhely a Kutas család ajándékának köszönhetően. Az alkotást annak készítője, Vinczéné Lőrincz Ágnes keramikus, valamint Kutasné Bálint Katalin leplezte le a résztvevők örömére.

Az új szobrot Hokker Zsolt evangélikus lelkész áldotta meg: „Miért van szükség erre az emlékhelyre? Miért van szükség ezekre a szobrokra, keresztekre? Hogy hirdessük, nem feledkezünk meg egymásról, nem fordítunk hátat, mert testvérei vagyunk egymásnak.” – mondta.

Az eseményen beszédet mondott Monostoriné Szeleczky Gabriella, a Baross Gábor Általános Iskola történelem tanára, aki a magyarság történetének egyik legnagyobb tragédiájára, Trianonra utalva azt mondta: „Nincs törvény, amely szétszakíthat egy nemzetet, melynek történelmi múltja, nyelve, kultúrája összetartozik, melyet összekötnek közösségei, családi és rokoni szálai. Nincs törvény, mely a madarat megállítaná szárnyalásában a határoknál. Így őrködik népünk felett ezer éve a magyarság legszebb és legmisztikusabb mondai jelképe, a Turul madár.” Beszédét Apponyi Albert gondolataival zárta: „Ha a térképen összeszorítják is Magyarországnak határait, Magyarország igazi határai addig fognak nyúlni, ahol igazi magyar lelkek laknak.”

Az ünnepségen átadták a Baross Gábor Telepért emlékplakettet, amelyet idén Babinszki István, kőfaragó vehetett át. 

Az eseményen közreműködött Pollák Miklós, aki az Ismerős Arcok Nélküled című számát adta elő gitáron, valamint Ambrus Károly és Barátai tárogatón. Az esemény koszorúzással zárult, ahol az önkormányzat nevében koszorút helyezett el Karsay Ferenc polgármester, valamint Vizi Sándor önkormányzati képviselő.

Szobrot avattak a nemzeti összetartozás napja alkalmából

Fotó: Kocsis Zoltán