Ugrás a tartalomra

Szobrot kapott a Nemzet Színésze - Videóval frissítve!

2020. január 27. hétfő
A Magyar kultúra napján avatták fel Szabó Gyula szobrát a Klauzál Házban, ahol a családtagok mellett Kovács István is beszélt az egykori pályatársról
Szobrot kapott a Nemzet Színésze - Videóval frissítve!

Kilencvenéves lenne a nagy mesemondó, a Jankovics Marcell által megalkotott, lenyűgöző Magyar Népmesék rajzfilmsorozat hangja. Az idősebbeknek ő Józsi az úthengerrel, Buga Jakab a Tenkes kapitányából vagy éppen Columbo magyar hangja. Szabó Gyulát mindenki szerette Budafok-Tétyényben és az egész országban. A Nemzet Színészének szombaton állítottak szobrot a Klauzál Gábor Budafok-Tétény Művelődési Központban a Magyar kultúra napja alkalmából. A művész sokáig élt kerületünkben, Karsay Ferenc polgármester pedig gyermekeit, Zsófit és Gyulát is tanította. Az avatáson száznál is többen gyűltek össze. A polgármester a szoboravatás előtt az ATV-ben elmondta: Szabó Gyula sosem bújt el a kíváncsi szemek elől, maga járt a pékségbe, uszodába, boltba, ahol mindenkihez volt egy jó szava. Az élethű portrét jó barátja, Huber József kerületi szobrászművész készítette. Az alkotás a családnak, volt feleségének, Pálma asszonynak, két kisebb gyermekének, Gyulának és Zsófinak is nagyon tetszett. 

– Amikor a szobrot megláttam, nem az elérzékenyülés tombolt bennem, hanem a büszkeség, hogy édesapám a magyar kultúra része, a mai napig emlékeznek rá – nyilatkozta Szabó Zsófi, a színművész lánya. Hozzátette: a kisfia ugyan már nem ismerhette a nagypapát, de az ő meséit hallgatja, látja Frakként, dr. Bubóként vagy hallgatja a Magyar Népmeséket. – Én is itt éltem hároméves koromtól a kerületben, most pedig itt dolgozom, éppen a művelődési házzal szemben, az RTl Klubnál. Ha dolgozom és kinézek az ablakon, látom, hogy hol tanultam úszni és balettozni, és most már édesapám szobrát is – mondta el Zsófi.
Szabó Gyula színművész szobrát Karsay Ferenc polgármester és Kovács István színművész leleplezte le. Kerületünk vezetője, miután köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a családtagokat, méltatta a haláláig kerületünkben élő színészt, aki színpadi alakításai mellett számtalan játék- és tévéfilmben szerepelt, valamint remek orgánumáról is ismert volt. Miután Kovács István színművész pályatársára emlékezve elmondta Szent Pál apostol első leveléből a Szeretet himnuszát, és Madarász Pálma megköszönte a szobrászművésznek, valamint az önkormányzatnak a bronzportrét, a Klauzál Ház kamaratermében Lakatosné Ircsik Teréz, az OSZMI munkatársa és Kovács István színművész néhány filmrészlet levetítésével emlékezett meg Szabó Gyuláról. A Magyar kultúra napja alkalmából rendezett program befejezéseként Nagyon kell szeretniök! címmel felolvasószínház várta az érdeklődőket.

Rengeteg érdeklődőt vonzott Szabó Gyula színművész szobrának avatása a Klauzál Házba, ahol Karsay Ferenc polgármester és Kovács István színművész leleplezte a Nemzet Színésze címmel kitüntetett, Kossuth- és kétszeres Jászai Mari-díjas érdemes és kiváló művészről készült bronzportrét.

Kerületünk elöljárója, miután köszöntötte a megjelenteket, külön kiemelve a családtagokat, köztük Szabó Gyula gyermekeit és feleségét, Madarász Pálmát, méltatta a haláláig kerületünkben élő színészt, aki színpadi alakításai mellett számtalan játék- és tévéfilmben szerepelt, valamint remek orgánumáról is ismert volt. Megemlítette, hogy hangját többek között Oliver Hardynak, Jean Gabinnak és Peter Falknak is kölcsönözte, a Magyar népmesék rajzfilmsorozat narrátora volt, és az ő hangján szólalt meg Frakk, valamint Dr. Bubó is. Kiemelte a színművész kerülethez való kötődését, felidézte vele kapcsolatos személyes emlékeit. Ezt követően köszönetet mondott a portré elkészítéséért a budafoki Huber József szobrászművésznek, akinek Budafok-Tétényben is látható néhány munkája, így a BNAG-ban Vén Emil festőművész szobra, a Záborszky Kúriában Wagnerről és Pucciniről készült portréi.

Miután Kovács István színművész pályatársára emlékezve elmondta Szent Pál apostol első leveléből a Szeretet himnuszát, és Madarász Pálma megköszönte a szobrászművésznek, valamint az önkormányzatnak a bronzportrét, a Klauzál Ház kamaratermében Lakatosné Ircsik Teréz, az OSZMI munkatársa és Kovács István színművész filmekről, színházról, barátságról beszélgetve és néhány filmrészlet levetítésével emlékezett meg Szabó Gyuláról.

A Magyar kultúra napja alkalmából rendezett, három részből álló program befejezéseként a Bujtor István Teremben Nagyon kell szeretniök! címmel felolvasó színház várta az érdeklődőket, amelyen Réczei Tamás rendhagyó műsorral lepte meg közönségét. A rendező bevezetésképpen elmondta, hogy a magyar írók és költők szerelmi kapcsolatait dokumentumok alapján feldolgozó előadás-sorozat Nyáry Krisztián Így szerettek ők című munkája alapján készült. A legsikeresebbeket két kötetben összegyűjtötték, és ezek egyfajta keresztmetszetét könyvbemutató gyanánt átnyújtják a nézőknek. Az előadáson a híres irodalmárok szövegeiből Réczei Tamás szerző, valamint Gyabronka József, Szávai Viktória és Hercegh Péter színművészek olvastak fel.

(Tamás Angéla)