Ugrás a tartalomra

Szőlész-borász tanulókat várnak

2022. május 20. péntek
Rendkívüli felvételi eljárást hirdet a Soós iskola
Szőlész-borász tanulókat várnak

Május a megújulás és az érettségi időszaka, ilyenkor derűsebben, bizakodóbban nézünk a jövőbe. Nemrég tartották a Soós István Borászati Technikum és Szakképzési Iskolában is a ballagást, amely megelőzi a matúra időszakot. A rendezvényen részt vett Szepesfalvy Anna alpolgármester is. A borászati középiskolánk ballagása nem mindennapi, hagyományőrző esemény is, amelyen a ballagók a tarisznyákat lopóra akasztva ballagnak el, és búcsúpoharat is koccintanak, majd ünnepélyes borbírálaton mutatják be szüleiknek jártasságukat. Visszatérve a jövőre: idén sajnos a szőlész-borász képzésre azonban kevesen jelentkeztek, így veszélybe került új osztály indítása.

– Egész héten az érettségi lázában égtünk – ezekkel a szavakkal fogadott az iskola vezetője, Chikány Katalin, amikor annak a hírnek a nyomába szegődtünk, hogy eddig nagyon kevés végzős általános iskolás érdeklődött a szőlészet-borászat iránt, márpedig egy osztály indításához minimum 16-an kell jelentkezni, illetve megfelelni a felvételi feltételeknek.

– Minek köszönhető e szakma iránti szokatlan érdektelenség?

– Bennünket is meglepett, hogy ilyen kevesen jelentkeztek az érintett szakra, és nem is értjük ennek az okát, főleg annak tükrében, hogy a másik szakra, a bor- és pezsgőgyártó technikusi képzésre pillanatok alatt betelt a létszám az ősszel kezdődő tanulmányokhoz – válaszolta az igazgatónő kissé szomorúan. – Tavaly gond nélkül elindíthattuk a szőlész-borász osztályt. Tudomásom szerint az idén is többen megjelölték iskolánkat, de nem az első, hanem csak a második vagy a harmadik helyen, és olyan sikeres lehetett az elsőnél a felvételük, hogy ezért nem minket választottak, pedig az idén a Szakma Kiváló Tanulója Versenyről e szakos végzőseink az első négy helyet hozták el. Fantasztikus eredmény, büszkék vagyunk tanulóinkra és remek felkészítő tanáraikra.

– A felnőtteknél sem olyan vonzó a szőlészet-borászat?

– Az idősebb korosztálynál mindig betelik az OKJ-s csoportunk, bár kifutóban van ez a képzési forma, de utána is lesz lehetőség fizetős képzésre. A legfőbb probléma azonban, hogyha a fiatalok nem jönnek hozzánk, az egyetemi oktatás is veszélybe kerül, és egyre kevesebb borászunk lesz!

– Hogyan lehetne népszerűsíteni a fiataloknál ezt a szakot?

– Ha túl leszünk az érettségi időszakán, akkor sűrűbben fogunk menni az általános iskolákba beszélni a szőlészetről-borászatról, keresünk kitelepülési lehetőségeket is, hogy a diákok és a szülők jobban megismerjék ezt a szép szakmát. Ezeken a találkozókon azt is elmondjuk, hogy a borturizmus nagyon felfutó ágban van Magyarországon, és nincsenek elhelyezkedési gondok ezen a területen, tehát érdemes nálunk továbbtanulni. Ezen kívül rendkívüli felvételi eljárást hirdetünk meg, ami azt jelenti, hogy május 9-től augusztus 15-ig lehet még hozzánk jelentkezni. Azt hiszem, ez elég hosszú időszak, hogy reménykedjünk a szőlész-borász osztály beindításában. Iskolánkba vidékről is jöhetnek a diákok, akik számára ingyenes (!) kollégiumi elhelyezést biztosítunk.

Temesi


Nyitókép: Chikány Henrietta igazgató, Szepesfalvy Anna alpolgármester és Orbán Gergely igazgatóhelyettes a borászati iskola ballagásán