Ugrás a tartalomra

Szóljon hangosan az ének…

2015. december 13. vasárnap
Csongrádi Kata férjéről, S. Nagy Istvánról szóló könyvét mutatták be
Szóljon hangosan az ének…

Hangosan szólt az ének a budafoki könyvtárban azon a zenés, dedikálással egybekötött könyvbemutatón, amelyen az elképesztően termékeny S. Nagy István szövegíróról szóló kötetből, egy igazi love storyból kaptunk ízelítőt a szerzőtől, Csongrádi Katától és meglepetésvendégeitől.

A Slágergyáros című könyv bemutatóján az év elején elhunyt S. Nagy István életébe, a dalok születésének történetébe, barátaihoz, ismerőseihez és nem utolsósorban élete nagy szerelméhez fűződő kapcsolatába nyerhettünk betekintést az elhangzó történeteken és dalokon keresztül.

A nagy hozzáértéssel összeállított egyórás programon Csongrádi Kata színésznő felidézte az általa csak „S”-nek emlegetett férje gyerekkorát, és nagy vonalakban végigvezetett azon az úton, amelyet „S” végigjárt Németh Leheltől, valamint Payer Andrástól indulva a Gézengúzt éneklő Gergely Ági-Koncz Zsuzsa kettősön át a Radics Márk újságírónak készült, de már a kórházi ágyon írt Néha nevetni is kell című nótáig. Az első meglepetésvendég, Komáromi István néhány sztorit mesélt barátjáról, „S”-ről, majd megörvendeztette a hallgatóságot a Te ott állsz az út végén című dallal. A programon többek között felcsendült a legelső S. Nagy István-dal, a Merre jártál tegnap este? és a mindenki számára ismert Millió, millió, millió rózsaszál is Csongrádi Kata előadásában. Balássy Betty és férje, Varga Ferenc adta elő a Záray-Vámosi párosnak szerzett Köszönet a boldog évekért és a Szécsi Pál és Domján Edit szerelméről szóló Két összeillő ember című dalt a közönségnek. Azért vannak a jóbarátok – énekelték a könyvtár hallgatóságát is bevonva az énekesek a műsor zárásaként, hogy ezzel is eleget tegyenek „S” kívánságának, akinek utolsó gondolataival kezdődik a slágergyáros.

Az eredetileg önéletrajznak elképzelt könyv, a nagy szeretettel és sok-sok humorral megírt rendhagyó életrajz a magyar popzene legtöbbet foglalkoztatott dalszövegíróját mutatja be. Egy élet története, amelynek papírra vetése a beteg dalszerző és felesége közös munkájaként kezdődött, de továbbírása már Csongrádi Katára hárult, aki „S” minden kérését figyelembe véve fejezte be és adta ki a könyvet.. (Tamás Angéla)