Ugrás a tartalomra

Szomszédunk, a MOB elnöke

2018. február 20. kedd
Kulcsár Krisztián, a világbajnok párbajtőröző hetedik éve budafoki lakos
Szomszédunk, a MOB elnöke

Január 19-én, egy pénteki napon nagy sikerű sportfórumot rendezett önkormányzatunk a Klauzál Gábor Művelődési Központban. A hagyományteremtőnek szánt esemény egyik rangos meghívottja Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke volt. A csapatban kétszeres olimpiai ezüstérmes párbajtőröző, kétszeres csapat- és egyszeres világbajnok nemcsak látogatóban járt Budafokon, hanem hosszabb ideje otthonának is mondhatja kies kerületünket.

A magyar olimpiai mozgalom első embere a sportfórumon visszaemlékezett pályafutása első dobogós helyezésére: „Nem volt akkor dobogó a Csepel vívótermében, de rögtön első lettem egy kadet válogatóversenyen. Az első lépés volt ahhoz, hogy úgy érezzem, valamire még vihetem a sportban. Örömöm leírhatatlan volt, a világbajnoki dobogó tetején sem voltam boldogabb 2007-ben, Szentpéterváron.”

A hatalmas termetű, csaknem kétméteres sportembert elkísérte 13 éves, de apjával már csaknem egymagas fia, Viktor, aki maga is reményteljes párbajtőröző.
„Nem titok, a Muhi utcában lakik a családunk, nem messze a Háros és a Gádor utca találkozásától, a Gádor utcai általános iskola mögött. Viktor fiam mellett két lányunk is van, a 17 éves Kornélia és a 16 éves Hedvig, szóval nagycsaládosnak számítok. 2011 óta lakunk itt, Diósdról költöztünk ide, tehát gyakorlatilag a szomszédból. Felmerült, hogy közelebb kellene költöznünk, mindhárom gyerekünk a Kempelen Farkas Általános Iskola és Gimnázium tanulója volt – így esett a választásunk Budafokra. Dél-Buda nagyon bejön nekünk, ez a kertvárosi közeg lenyűgöző.”

Budafok és Tétény nem csupán a kertvárosi környezetéről híres, hanem arról is, hogy vérbeli sportos kerület.

„A sportfórum egyértelművé tette számomra, amit eddig is tudtam: ez tényleg sportos kerület. Ahogy belaktuk Budafokot, úgy találkoztam a Herman Ottó Általános Iskola futóversenyével, aztán persze az országos hírű Futafokkal, itt van mellettünk – a művelődési központban – a Klauzál Ház uszodája a ma már ugyancsak országos hírűvé fejlődött Budafóka úszó- és vízilabdaklubbal. A Budafóka épp a napokban érdemelte ki a MOB-tól és az utanpotlassport.hu honlaptól a Hónap műhelye díjat! Budafok olyan területe a fővárosnak, ahol nagyon odafigyelnek a sportra, nem hiszem, hogy van még egy olyan régiója az országnak, amelynek a parlamenti képviselője – jelen esetben Németh Zsolt úr – odajön hozzám, és Karsay Ferenc polgármester úrral egyetértésben magától felajánl egy területet a hárosi Duna közelében a nemzeti öttusaközpont felépítésének céljára. Teljesen egyértelmű számomra, hogy Budafokon tapasztalható a szívből jövő sportszeretet, amely tökéletesen egybevág a kormány általam helyeselt és kedvelt sportpolitikájával.”

Nemzeti Öttusaközpont a Hároson? Gyönyörű lenne!... (VH)