Ugrás a tartalomra

Szúnyoggyérítés a kerületben

2023. április 18. kedd
Tavaly kerületünkben a kertekben fejlődő szúnyogok fordultak elő leggyakrabban. Ezek ellen a szúnyogok ellen a kémiai gyérítés lényegében hatástalan, mert a füstköd a fizikai akadályokon (pl. kerítés, sövény, ház) nem tud áthatolni. Kertünkben a szúnyogok akár 1 dl vízben is képesek szaporodni, ezért fordítsunk nagy figyelmet az apró tenyészvizek felszámolására!
Szúnyoggyérítés a kerületben

Áprilisban kezdetét veszi az idei szúnyoggyérítési és feltérképezési program. A tavalyi évhez hasonlóan idén is a katasztrófavédelem végzi a Duna menti területeken a védekezést, biológiai és kémiai gyérítéssel

Szándékunk szerint önkormányzatunk pedig kizárólag a hatékony és megelőző jellegű biológiai gyérítésre szerződik idén a lakott területeken. Ezenkívül ebben az évben rendelkezésre áll a tározott és nem kiönthető helyzetekben lévő pangó- vagy esővizek biológiai tablettával való kezelése, ehhez önkormányzatunk célzottan tervezi a lakossági tablettaosztást.

A felméréseknek köszönhetően pedig sokkal pontosabb, szelektívebb védekezést tudunk alkalmazni. 

Tavaly szeptemberben ért véget a márciusban indult kutatómunka, melynek része volt a lárvákkal szennyezett vizek (ártéri vízterületek, közterületi pangóvizek) feltérképezése és biológiai kezelése, illetve május végétől a csípőszúnyog-ártalom mérése. Utóbbi mérések négy önkéntessel, hetente zajlottak a kerület hét pontján, a Duna menti területeken, lakott területek közterületein, de lakossági bejelentések nyomán egyes magántulajdonú ingatlanokon is.

A közel 4 hónapig tartó mérés során több mint 450 egyedet gyűjtöttünk be az alábbi megoszlásban:

Szúnyoggyérítés a kerületben

A kék szín az úgynevezett ártéri, hullámtéri fajokat jelöli. Ezek a szúnyogfajok a Duna árterében fejlődnek ki. A zöld színekkel jelölt fajok a házak körüli mesterséges vízgyülemekben, illetve közterületi csatornákban fejlődnek ki.

Szúnyoggyérítés a kerületben

A fenti diagram alapján szembetűnő az invazív fajok jelenléte is. Az ő fejlődésük kevésbé függ a természetes vízjárástól (csapadék, árhullám), mivel városi környezetben a mesterségesen kialakuló mikro tenyészővizekben (virágcserép-alátét, eldugult ereszcsatorna stb.) is kitűnően fejlődnek. Nemcsak szaporodásuk, hanem életvitelük is eltér a hazánkban is honos szúnyogfajokétól, jellemző például, hogy napközben is aktívak.

2023-ban folytatjuk a megkezdett munkát; a szúnyoglárvákkal rendelkező pangó vizek felkutatását és kezelését, a lakosság figyelmének felhívását arra, mennyire fontos a magántulajdonú ingatlanon található pangó vizek felszámolása, kezelése, ugyanis a ház körüli kisebb vízgyülemek helyben okoznak szúnyogártalmat.

Az önkormányzat továbbra is mindent megtesz a közterületi vizekben fejlődő szúnyogok felmérése, beazonosítása és gyérítése érdekében, azonban a magánterületeken az ingatlantulajdonosoknak kell gondoskodni a szaporodóhelyek felszámolásáról. Érdemes körbenézni az ingatlan néhány száz méteres szomszédságában is, előfordulhat fedetlen esővízgyűjtő edény, üres festékesdoboz, kerti tó, ponyva, gumiabroncs stb, és felhívni az ingatlantulajdonos figyelmét a helyben szaporított szúnyogok által okozott ártalomra, majd megszüntetni a tenyészővizet (kiönteni vagy tablettával kezelni).

Lakosság számára tájékoztatásként:

  • A megelőzés a mikrovizek, megmozgatható pangóvizek kiöntését jelenti (takarjuk le/öntsük ki/fordítsuk lefelé/cseréljük a madáritatót, stb.).
  • A biológiai gyérítés a lárvák pusztítását jelenti a vizekben (tablettahasználat/önkormányzat által felkért cég injektálja a nagyobb vizeket/kerti tóban pedig a halak elvégzik).
  • A földi úton történő gyérítés minden esetben kémiai, vegyszeres, repülő rovarok elleni cselekvés.

A fentiek értelmében a szúnyogártalom közös ügyünk, az ellen közösen kell védekeznünk.

Forrás: https://zold22.hu/hir/milyen-szunyogok-fordulnak-elo-a-keruletbe