Ugrás a tartalomra

Szúnyoggyérítés Budafok-Tétényben

2021. július 07. szerda
Kerületünkben újra az országos központi szúnyoggyérítés keretében végeznek földi úton történő szúnyoggyérítést.
Szúnyoggyérítés Budafok-Tétényben

A kezelés pontos időpontja: 2021. július 14-én, napnyugta utáni órákban. Rossz idő esetén a védekezés 2021. július 15-16-án, ugyanebben az időben kerül elvégzésre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer.

A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat, a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni. A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.


Június végén, július elején 110 ezer hektáron, 14 megye 516 településén gyérítették a szúnyogokat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

A közlemény szerint az elmúlt hetekhez hasonlóan a következő napokban is intenzív kezelésekkel védekeznek a szakemberek a csípőszúnyogok ellen. Az országos szúnyoggyérítési programban tavasz óta kiterjedt biológiai lárvagyérítés történt, június elején pedig a kifejlett szúnyogok elleni kezelések is megkezdődtek.
Budafok-Tétényben is megkezdődött a vérszívók elleni harc.

Országos szinten most a vízpartokra koncentrálnak: a mosonmagyaróvári, győri és dunaújvárosi régióban, a Dunakanyar több településén, Szekszárd, Baja és Mohács környékén, valamint a főváros vízparti területén, a Tisza mentén Szabolcs-Szatmár-Bereg megye egyes településein, a Tisza-tó környékén, a szolnoki térségben, továbbá az Ipoly menti településeken, valamint Baranya, Hajdú-Bihar és Vas megye számos területén. A kerületünket leginkább érintő irtási helyszín a Csepel-sziget volt. (MTI)

Szúnyoggyérítés Budafok-Tétényben

Fotó: pixabay.com