Ugrás a tartalomra

TÁJÉKOZTATÓ A HETI LÉGI SZÚNYOGIRTÁSRÓL

2023. szeptember 07. csütörtök
Ezúton értesítjük a lakosságot, hogy Budafok-Tétény Budapest XXII. kerület Önkormányzata megrendelésére légi úton történő szúnyoggyérítésre kerül sor településünk területén.
TÁJÉKOZTATÓ A HETI LÉGI SZÚNYOGIRTÁSRÓL

A kezelés pontos időpontja:  2023. szeptember 11–12. napján 18.00–20.00 óráig.

Rossz idő esetén a védekezést 2023. szeptember 14–15. napján, ugyanebben az időben végzik.

A térképen a világoszölddel jelölt területen történik az irtás. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (az engedélyező hatóság) határozata szerint a Duna partvonalától 1000 méteres védőtávolság megtartása szükséges, ezen belül nem lehet irtani, tekintettel a Natura 2000 területre.

Alkalmazott készítmény: Deltasect Plus 1,2 ULV szúnyogirtó szer vagy Aqua K-Othrine rovarirtó koncentrátum. A készítmény a kijuttatott csekély mennyiségben kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

A lakosság részére javasolt intézkedések:

A szabadban tárolt gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, a szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni. A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat, ajtókat zárva tartani, és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen termő zöldségeket, gyümölcsöket fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.