Ugrás a tartalomra

Támogatás energetikai korszerűsítésre

2024. július 15. hétfő
Igényelhetővé váltak az otthonfelújítási program forrásai júliustól
Támogatás energetikai korszerűsítésre

Igényelhetővé váltak július 1-től az otthonfelújítási program forrásai az 1990. december 31. előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére. A felújítás során legalább 30 százaléknyi energiamegtakarítást kell elérni, amit a beruházás előtti és utáni energetikai tanúsítvánnyal kell igazolni.

A támogatást energiahatékonyságot növelő beruházásokra lehet felhasználni: homlokzati és/vagy padlásfödém-szigetelésre, nyílászárócserére, modern gázkazán beépítésére kéménybéleléssel, levegő-víz hőszivattyú telepítésére és bojlercserére. A tanúsítványt készítő energetikus feladata javaslatot tenni a szükséges intézkedésekre, illetve azok kombinációjára, amelyek elérik a legalább 30 százalékos energiamegtakarítási követelményt.

A feltételek teljesülése esetén az igénylők a XXII. kerületben 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatásra és 3,5 millió forint (legfeljebb 12 éves) kamatmentes hitelre jogosultak. Amennyiben az igénylő háztartásában az egy főre eső jövedelem nem éri el a nettó 295 275 forintot, abban az esetben 3,5 millió forintot igényelhet vissza nem térítendő támogatásként. A megvalósításhoz 14,3 százaléknyi önerővel is rendelkezni kell (a 7 millió Ft-os lehetséges teljes beruházási értéknél ez 1 millió forintot jelent).

A támogatás árfelhajtó hatása ellen a pályázat kiírója maximálta a felhasználható építőanyagok árát és a kivitelezési munkadíjakat. A pályázatot kivitelezői/szállítói finanszírozásban vagy utófinanszírozásban lehet megvalósítani. A kivitelező az egyes munkaszakaszok végrehajtása után igényli az addigi számlák ellenértékét, így biztosítják a beruházás folyamatos finanszírozását.

Érdemes minél előbb benyújtani a pályázatot, mivel a jogosultak köre Budapesten – várhatóan kb. 900-1000 háztartás – sokkal nagyobb. A pályázatra azonban érdemes jól felkészülni és tájékozódni. Érdemes például a pályázati jogosultságot ellenőrizni, és egy energiamegtakarítási kalkulátor segítségével (www.renopont.hu/kalkulátor) megtudni, milyen intézkedések szükségesek a 30 százalékos energiamegtakarítási követelmény eléréséhez.

(VH)