Ugrás a tartalomra

Táncház a rózsakerti Demjén gimnáziumban

2024. május 10. péntek
A felvidéki magyarság kitelepítésére is emlékeztek a diákok
Táncház a rózsakerti Demjén gimnáziumban

Érdekes kezdeményezés fül- és szemtanúi, valamint aktív résztvevői lehettek azok, akik április 12-én délután ellátogattak a Rózsakerti Demjén István Általános Iskola és Gimnáziumba. A diákságot táncház várta egy másik középiskolából érkezett zenekar és a Törekvés Táncegyüttes táncosainak közreműködésével. A program apropójaként a felvidéki magyarok kitelepítésének emléknapja szolgált, amelynek előzményéről a pedagógusok egész héten beszélgettek a gyerekekkel.

– A tanulóknak elmondtuk, hogy 1947-ben ezen a napon kezdődött a magyarság Felvidékről való kitelepítése. Beszéltünk nekik arról, hogy a szlovák–magyar lakosságcsere-egyezményt 1946. február 27-én írták alá Budapesten, és május 14-én fogadta el a parlament. A kitelepítetteket szállító első vasúti szerelvény 1947. április 12-én indult el a Felvidékről, és 1949. június 5-ig több mint 76 ezer embert szállítottak át az anyaországba. A táncházzal, a felvidéki táncokkal azok előtt szeretnénk tisztelegni, akiket elűztek szülőföldjükről, megfosztottak állampolgárságuktól, közösségüktől, vagyonuktól, de kemény akarattal és kitartással otthont teremtettek maguknak, és kultúrájukat is megőrizték – tájékoztatta lapunkat a programot szervező Józsa Gyöngyi Erzsébet németnyelv-tanár.

Az eseményre hat órára érkeztek meg az iskola fiataljai, akik azonnal beálltak a körtáncba a Törekvés Táncegyüttes tanárait és táncosait követni és a lépéseket elsajátítani. Volt széki lassú és csárdás, a moldvai körtáncokat gömöri muzsika követte. A tanárnő első alkalommal, de hagyományteremtő céllal szervezte meg a táncházat a diákoknak. Elmondta: az iskola vezetése támogatja a kezdeményezést, így évente négy alkalommal tervezi ennek megrendezését, mert úgy véli, hogy a fiatalság mozgás-, zene-, ének- és közösségi igényét kielégítheti, miközben közösséget is épít.

(Tamás Angéla)