Ugrás a tartalomra

Tanítani is tanít az Év pedagógusa

2016. május 30. hétfő
Mihalik Sándor-díjat kapott a Szabóné Moncz Éva pedagógus
Tanítani is tanít az Év pedagógusa

A Kempelen Farkas Gimnázium igazgatóhelyettese, Szabóné Moncz Éva nagyon szereti a pedagógus pályát, mert szerinte sokféle lehetőséget kínál a tanároknak. Úgy véli, a tanórák megtartása mellett számtalan alkalom adódik arra, hogy az ember örömét lelje a munkájában. Szívesen gondol vissza arra, mi mindennel foglalkozhatott az elmúlt több mint harminc év alatt, amióta erre az útra lépett.

A márciusban Mihalik Sándor-díjjal kitüntetett és az Év Pedagógusa címet elnyert pedagógus évekig volt a Pázmány Péter Katolikus Egyetem külsős vezető tanára. Elmondása szerint nagyon szerette, amikor a hallgatók beültek az órájára és megmutathatta, hogyan működik ez a szakma a gyakorlatban. Jól érezte magát a pedagógusjelöltek óráin, élvezte, ahogy együtt készül velük a vizsgatanításra.

A magyar nyelv és irodalom, történelem szakos tanár a tanítás mellett éveken keresztül lektorált tankönyveket pedagógiai és didaktikai szempontból. A munka során nagyon sokféle, jó minőségű tankönyvet látott, ezekből sokat tanult és rengeteg tapasztalatra tett szert.

– A könyvek csak erős szakmai bírálatok után kerülhettek a piacra, és bár nem tudom, hogy létre lehet-e hozni tökéletes tankönyvet, de tartalmilag, módszertanilag nagyon jót biztosan össze lehet állítani – mondta a kitüntetett tanár, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a gyerekeknek az nyújt igazi esélyegyenlőséget, ha csak jó minőségű tankönyvek vannak a piacon. A pedagógusok ugyanis azok közül választják ki iskolájuk, illetve csoportjaik számára a legmegfelelőbbet.

Szabóné Moncz Éva 1990-től tanít a gimnáziumban, ahol, mint mondta, pályafutása alatt kétszer is olyan szerencse érte, hogy nyolc éven át taníthatta ugyanazt az osztályt magyar nyelv és irodalomból.

– Külön siker, ha a diákok nemcsak szeretik a tantárgyamat, de eredményesek is benne, ahogy az egyik most érettségiző lány, aki annak ellenére, hogy közgazdasági területen tanul tovább, tavaly hetedik lett az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny országos döntőjén magyar nyelvből, vagy az a végzős diákom, aki informatikusnak készül, mégis három egymást követő évben bejutott az Édes anyanyelvünk országos verseny döntőjébe – beszélt tanítványai sokoldalúságáról az igazgatóhelyettes. Élete legnagyobb élményének azonban azt a nyolc évet tartja, amikor ötödiktől az érettségiig nemcsak taníthatta, de osztályfőnöke is lehetett az egyik osztálynak, mert szerinte az osztályfőnökség a tanári pálya csúcsa. (Tamás Angéla)