Ugrás a tartalomra

Tanítás és környezetvédelem

2021. június 11. péntek
Bárczy István-díjat kapott Békyné Csabai Éva, a Gádor iskola igazgatóhelyettese
Tanítás és környezetvédelem

A pedagógusnap alkalmából fővárosi kitüntetést kapott Békyné Csabai Éva, a Gádor Általános Iskola igazgatóhelyettese. Az orosz-történelem és német szakos mesterpedagógusnak a fenntarthatóság területén és a környezeti nevelésben végzett kiemelkedő tanári és vezetői munkáját ismerték el a Bárczy István-díjjal, amelyet huszonnégy kollegájával együtt vehetett át a Főpolgármesteri Hivatalban.

A kitüntetetteknek idén Karácsony Gergely főpolgármester, Gy. Németh Erzsébet humánterületért felelős főpolgármester-helyettes és Niedermüller Péter polgármester gratulált és nyújtotta át a rangos elismerést.

– Nagyon meghatódtam, hogy erre a díjra felterjesztettek, és a szavam is elakadt, amikor felhívtak a Főpolgármesteri Hivatalból, hogy meg is kapom – mesélte Békyné Csabai Éva, akinek köszönhetően a Gádor iskola felvételt nyert a magyarországi ökoiskola-hálózatba, 2009-ben elnyerte az UNESCO által adott „Fenntarthatóság tanulása” kitüntetést, 2012-ben pedig kiérdemelte az „Örökös Ökoiskola” címet.

– Húsz éve szívügye a környezetvédelem, a kezdetekkor azonban még nem volt jellemző, hogy az iskolák foglalkoztak volna ezzel. Hogy kezdődött ez a munka a Gádor iskolában?

– A németnyelv-oktatást egészítette ki a diákcsere program, amelyet tíz évig szerveztünk. Bonni partneriskolánkkal, az Emilie-Heyermann-Realschule-val egy sokrétű környezetvédelmi együttműködést hoztunk létre, és közös környezetvédelmi projektjeinkkel az Agenda 21 égisze alatt éveken keresztül nyertünk nemzetközi környezetvédelmi díjakat, így a „Környezetvédő Iskola Európában” kitüntetést is.

– Huszonnégy éve tanít ebben az iskolában német nyelvet és történelmet, közben folyamatosan pályázik és képezi magát. Mivel foglalkozott, foglalkozik az oktatáson túl?

– Korábban is sikeresen pályáztam külföldi tanulmányutakra, most a járvány miatt a novemberre áttett izraeli útra készülök, amelyet tavaly az Emmi és a Holokauszt Emlékközpont közös pályázatán nyertem. A Centropa Alapítvány óratervpályázatán is a győztes pályázók között szerepel a nevem. Az Oktatási Hivatal szakértőjeként részt veszek a pedagógusok minősítési eljárásában, és a digitális oktatást segítő képzés mellett a közelmúltban régóta dédelgetett vágyam is teljesült: a TELC nyelvvizsgáztatója (TELC /The European Language Certificates/ a telc GmbH /Frankfurt am Main/ jogtulajdonában álló vizsgarendszer – a szerk.) lettem német nyelvből.

(Tamás Angéla)