Ugrás a tartalomra

Tanítás rövid pihenővel

2022. november 14. hétfő
Mihalik-Sándor-díjat kapott Rostássi Ildikó, a Bartók iskola tanára
Tanítás rövid pihenővel

Jelenleg a felmentési idejét tölti a januárban nyugdíjba vonuló Rostássi Ildikó, aki munkája elismeréseként átvehette az önkormányzat által alapított Mihalik Sándor-díjat a Kerület Napján. A Bartók Béla Magyar–Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola pedagógusa gimnazistaként még nem gondolta, hogy élete negyven évét gyerekek között fogja eltölteni.

Elmesélte, hogy számítógépes programozónak tanult, azonban úgy érezte, hogy a felsőbb matematika nem neki való. Gyermekorvos is szívesen lett volna, de rájött, hogy nem tud másoknak fájdalmat okozni, így a gyermekekkel való foglalkozás szeretete a pedagógus pálya felé terelte. Az első munkahelyén eltöltött tíz év után családjával Nagytéténybe költözött és a Bartók iskolában kezdett dolgozni, ahol harminc éven keresztül tanította a gyerekeket.

– A Tanítóképző Főiskola speciális képzésén vettem részt, egy év nappali tanulás után két évet levelezőn végeztem, így közben azonnal kipróbálhattam a tanítást. Jó volt, mert gyorsan kaptam lehetőséget arra, hogy beletanuljak a szakmába – beszélt a kezdetekről Rostássi Ildikó, aki az évek alatt kollégáihoz hasonlóan rengeteg tanfolyamon és továbbképzésen vett részt. Legemlékezetesebbnek a drámapedagógiát tartja, amelyből felsőfokú végzettséget is szerzett.

– Rudolf Péter anyukájánál, Galamb Évánál tanultam, aki csodálatos ember és pedagógus volt – emlékezett vissza örömmel a tanítónő, aki ezen a területen is kipróbálhatta magát. Farkas Ági drámapedagógus mellett, az ő útmutatásai segítségével óraadóként tanította a bartókos osztályokat a Nádasdyban.

A pedagógus azt is elmondta, hogy világéletében szeretett szervezni, és erre az iskolában végtelen sok lehetőség kínálkozott. Vezette a diákönkormányzatot, sok-sok éven át táboroztatott Balatonakaliban, és a drámatanítás kiegészült az iskolai programok, események és bemutatkozó gálák szervezésével. Hozzátette, csak azt sajnálja, hogy a 2019-es gálát nem követte még egy, amelyről tudta volna, hogy az az utolsó. Szívesebben vonult volna nyugdíjba, ha egy ilyen nagyszabású programmal búcsúzhat el a gyerekektől.

A tanítónő elárulta, hogy továbbra is dolgozni szeretne, és úgy tűnik, ennek nem lesz akadálya.

Tamás Angéla